Зрението – кое разболява очите най-често?

Зрението е най-ценното човешко сетиво. Понякога разбираме това едва когато го увредим

зрението
Зрението – кое разболява очите най-често?

Твърде неприятна е ситуацията, при която болките в очите започват да ни ограничават във всекидневните дейности. Ето кои са най-честите причини за тези болки:

Преумора

Все повече хора работят на компютър. Това сериозно натоварва зрението и най-вече мускулите, осъществяващи регулацията за близко и далечно виждане (акомодация). Натоварването зависи от времето, прекарано пред монитора. На всеки 45 минути пред компютъра отделяйте минимум 5, взрени в нещо отдалечено през прозореца. Освен това поддържайте добра очна хигиена, използвайте и специални разтвори за очите. Ако проблемите продължават, потърсете офталмолог.

Конюнктивит

Много вируси и бактерии могат да засегнат очната лигавица. Очите се възпаляват, зачервяват, сълзят и зрението се затруднява.

При някои видове възпаление се получава ечемик. Най-честата причина е лошата хигиена. Не бива да се лекувате сами. Прилагат се антибиотични капки и кремове. При правилно лечение конюнктивитът преминава за около 2 седмици.

Вируси

Болки в очите могат да се получат и при някои вируси, които засягат цялото тяло. Най-често това са грипният и парагрипните вируси. Болезнени са и ставите, мускулите. Има температура, всеобщо неразположение, отпадналост, треска. Лечението се осъществява посредством затопляне, антипиретици, а след специална консултация с интернист или пулмолог-с антибиотици.

Контактни лещи, очила

Често нашето зрение се влошава по-бързо от скоростта, с която сменяме диоптрите на контактните си лещи или очилата. В този случай болките в очите могат да бъдат симптом за покачване на диоптъра или поява на астигматизъм. Характерно е намаляването на зрението, както и хронично необяснимо главоболие.

Високо кръвно налягане

Хронични заболявания, които увреждат трайно малките кръвоносни съдове, каквито са артериите, кръвоснабдяващи очните ябълки, могат да доведат до болки в очите, както и до нарушения на зрението. Такива заболявания са атеросклерозата, диабетът и др.

Повишено вътречерепно налягане

Повишаването на налягането в черепната кутия увеличава налягането и в кръвоносните съдове на същия принцип, както диабетът и атеросклерозата, но по-рязко. Затова се прави изследване на очни дъна.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.