Знаете ли, че облеклото ни съдържа силно токсични вещества?

Дълго премълчавана истина излезе наяве – облеклото съдържат силно токсични вещества

облекло
Знаете ли, че облеклото ни съдържа силно токсични вещества?

Според ново изследване, облеклото съдържа повече токсични химикали, отколкото по-рано се смяташе.

При производството на облекла се ползват огромен брой химикали. Много от тях (например, за да се предотврати появата на гъбички) могат да причинят алергии. Вещество като акриламин може да предизвика развитието на рак, да наруши функционирането на хормоналната система или дори човешката ДНК. Нещо повече, те са вредни и за околната среда.

Шведската агенция за надзор на химикалите в свой доклад алармира, че при производството на облекло се използват 2400 маркирани вещества. От тях около десет процента могат да бъдат опасни за хората и околната среда. В дрехите са намерени и алергични багрила, използването на които е забранено от Европейския съюз (ЕС).

„По принцип опасния текстил е произведен извън Европа. Това означава, че регламентите на ЕС по отношение на химикалите не са изпълнени. Пропуските са заради нередности в законодателството относно химикалите в Азия. Страните вносителки дори не могат да знаят за всички видове химикали, които са били използвани в производството.

Тези опасни химикали влияят не само онези, които носят такива дрехи, но и на своите производители, както и на околната среда. До голяма степен засегнати са онези страни, където се намира производството.

Също така, голям брой вредни пестициди се използват за отглеждане на памук. Някои от тези вещества може да се разпространят и в съседните страни, което е в ущърб и на тяхна територия. Един такъв материал е нонилфенол намерени в шведски пречиствателни станции.
Дори уж органичния памук не гарантира отсъствието на опасни химикали. Те могат да бъдат добавени в различни етапи на производството: по време на избелване, багрене и щамповане.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.