Първа помощ при ухапване от змии

В България се срещат 17 вида змии, 6 от тях са отровни. Най-опасни са пепелянката и усойницата

Те, обаче не могат да убият здрав човек при своевременна медицинска намеса. Проблеми възникват, ако не се потърси лекарска помощ, при алергии или други заболявания, утежняващи състоянието на пострадалия.

При ухапване от змия най-важното е човек да не изпада в паника, а да опита да я огледа – по описанието лекарите могат да се ориентират дали видът е отровен.

Различните змии оставят различни следи при ухапване. Пепелянката се разпознава по две добре оформени дупчици от двата по-едри отровни зъба, намиращи се най-отпред в устата. Пострадалото място се подува. Смокът оставя две успоредни полу-дъги от малки и гъсто разположени дупчици. Те се открояват по-добре, когато ухапаното място се притисне и от раничките избият капчици кръв. Водните змии, които също като смока са неотровни, отделят секрет с неприятна миризма.

Ухапването от неотровни змии най-често минава без други последици освен уплахата. Възможно е възпаление на засегнатото място като следствие от нечистите зъби на влечугото или от отчупени фини парченца.

При ухапване от отровна змия пострадалият не бива да се движи. Желателно е да се обездвижи ухапаното място, да се шинира и превърже, но не стегнато, за да не пречи на кръвообращението. Иначе спира разпространението на отровата, изолират се естествените механизми на организма за неутрализирането й, цялото количество се концентрира в ограничен участък, което може да доведе до тежки некрози.

Не бива да се правят дълбоки разрези заради опасност от усложнения. Изсмукването на кръвта от ухапаното място е забранено – отровата може да навлезе в кръвообращението дори при микроскопични ранички в устата.

По най-бързия начин трябва да се потърси лекарска помощ.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.