Злоупотребата с кока-кола води до проблеми със съня

Вредата от употребата на кока-кола и други напитки, подобни на нея, е доказана отдавна. Но, учените не спират да ни напомнят защо не бива да се консумират енергийни напитки

кока-кола
Изследователи от Калифорнийския университет анализирали данни от почти 19 000 доброволци. Участниците споделили какви са проблемите им и как протича сънят им. Освен това те дали информация и за това колко често и какво количество кока-кола консумират.

Учените са открили, че много от феновете на сладките напитки с кофеин, като кока-кола и енергийни напитки от рода на Ред Бул, спят само 5 часа на ден или по-малко, според „Росийская газета“ .

Изследването показва, че хората, които спят 5 часа или по-малко, консумират 21% повече подсладени напитки с кофеин в сравнение с тези, които спят 7-8 часа на ден. А доброволците, които спят 6 часа, са изпили с 11% повече енергийни напитки и кока-кола, от тези, които спят в продължение на 7-8 часа.

Учените вярват, че има причинно-следствена връзка. Може би кофеинът в напитките води до проблеми със съня. Това причинява нарушения на съня на хората, които консумират повече от тези напитки. Според изследователя Арика Пратер, хората, които спят малко и злоупотребяват с подсладени напитки с кофеин, не могат да се измъкнат от омагьосания кръг. За да направите това, те трябва да се нормализира съня и ида се откажат от употребата на вредните напитки. Освен това, те ще бъдат в състояние да се намалят приема на захар. Това ще коригира техните метаболитни нарушения.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.