https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Бъбреците най-често боледуват през зимата

0

През зимата обърнете повече внимание на бъбреците и на пикочния мехур

zimata
На всеки сезон съответства определен елемент и два важни органа на тялото, на които трябва да обърнете особено внимание. За неутрализация на вредните влияния и поддържане на отслабените органи се препоръчват определени видове храна и билки.

През зимата господстващият елемент е вода, а органите, на които трябва да се обърне внимание- бъбреци и пикочен мехур.

В този сезон имаме една задача – да съхраним енергията. Зимният студ, кратките дни и дългите нощи потискат вътрешния огън на тялото. Китайците смятат, че нашата жизнена енергия се запазва в бъбреците, затова грижата за тях съдейства за благополучното преодоляване на зимния период.

За цялата природа зимата е време на покой и човек трябва да се съобразява с това. Дългите зимни нощи не са грешка на природата, а сигнал, че трябва повече да си почиваме, да не изтощаваме организма чрез прекалена активност. Но зимното забавяне на темпа не трябва да стига до крайности и да се превръща в летаргия.

Зиморничавостта, дискомфортът, честото уриниране, болките в кръста, намаленото полово влечение са признаци на изтощаване на енергията. През зимата трябва да употребявате главно гореща храна (или най-малкото варена) – това ще облекчи нейното усвояване и ще позволи да поддържате имунитета. Увеличете в менюто си относителния дял на месната храна (особено овчето), краве масло, шоколад, ядки, кореноплоди, тиква. По възможност намалете употребата на различни зърнени храни. Зимата не е добър сезон за пресни плодове с изключение на цитрусовите. Полезни са също сгряващите билки, укрепващи кръвообращението – босилек, майорана, анасон, хвойна, чубрица, естрагон.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.