https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Зеленото чудо грах и нашето здраве

0

Една от най-вкусните бобови култури – грахът е тревисто растение, което е една от най-древните зеленчукови култури. Според източниците неговата консумация от хората е започнала още преди 20 000 години. За негова родина се смята Югозападна Азия, Задкавказието и Етиопия, където до днес се среща в диво състояние. Още в Спарта, Атина, Китай и Римската империя, зелената засищаща култура е била много популярна. В Европа започва да се отглежда едва през 8 век, а през 13 век започва да се използва за консумация.

Освен с толкова богата история и голямо разнообразие на подвидовете, грахът е изключително богат на много ценни хранителни вещества, като в неговия химичен състав влизат такива витамини, като С, В1, В2, В5,В6, В9 и К1. Освен това може да се открият такива минерали, като желязо, калций, фосфор, магнезий, цинк, селен, манган и мед, фибри и протеини. Изключително полезен за човешкия организъм, в 100 грама грах се съдържат 0,39 грама мазнини, 21,1 грама въглехидрати и 8,34 грама мазнини. Като бобова култура той съдържа много протеини.

p1120718Честата консумация на грах, осигурява на човешкия организъм и тъканите хранителни вещества, които са изключително важни за нормалното функциониране на организма. Приемът на високи дози от витамин К1 например, който се намира в изобилие в граха, по изключение, води до регулиране на кръвната захар, както и до редуциране на появилите се симптоми на остеопороза.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.