Зелено здраве: Броколи предпазват от рак на простатата

Рак на простатата е заболяване, от което страдат все повече хора, напоследък. Актуалните проучвания му отреждат първа позиция като най-често срещания рак при мъжете

Рак на простатата – най-добра е превенцията чрез диета.

рак на простатата
Зелено здраве: Броколи предпазват от рак на простатата

За да се намали риска от рак на простатата, трябва редовно да се консумират кръстоцветни зеленчуци. Те са богати на сулфорафан. Броколите са едни от най-полезните кръстоцветни зеленчуци.

Такова е мнението на експертите от Университета в Орегон. Проучването показа, че съединението сулфорафан успешно участва в превенцията на рак на простатата.

Активността на един от видовете ензими, наречени lncRNA, LINC01116, се е повишила при раковите клетки в простата. При наличието на сулфорафан активността на раковите клетки намалява. Когато се потиска активността на LINC01116 способността на раковите клетки да образуват колонии са влошени до 4 пъти. Учените се надяват, че откритието им ще помогне за развитието на нови лекарства за рак на простатата.

Между другото, по-ранни приучвания на изследователи от Националния университет на Сингапур, установиха: nimbolid (активна молекула от дървото ним, което расте в Индия, Пакистан, Мианмар и Бангладеш) може да спре развитието на рак на простатата. За туморния растеж и метастазите на раковите клетки на простатата отговаря ген, наречен STAT3. Веществото Nimbolid потиска активността на гените чрез въздействие върху съответен ензим – глутатион редуктаза. Това води до програмирана смърт на раковите клетки.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.