Зехтинът – убиец на ракови клетки

Съставка в зехтина убива раковите клетки за минути, без да вреди на здравите клетки, съобщи Ройтерс

зехтинът
Зехтинът – убиец на ракови клетки

Чудодейният олеокантал е антиоксидант, съдържащ се само в студено пресования зехтин от типа екстра върджин.

Отдавна се знае, че олеоканталът действа смъртоносно на туморните клетки, но учените не знаеха как го прави. Смята се, че блокира един особен вид белтък в тях и това стартира т.нар. програмирана клетъчна смърт (апоптоза).

„Решихме да проверим тази хипотеза върху изолирани култури от туморни клетки в петриеви чинийки“, казва биологът Пол Бреслин, съавтор на изследването, което бе публикувано през март в сп. „Молекулярна и клетъчна онкология“. Методът е стандартен при проверка на въздействието на различни вещества върху туморните клетки.

За свое изумление учените наблюдават как раковите клетки, третирани с олеокантал при липса на серум, умират много бързо – за половин-един час. Но тъй като за апоптозата са нужни между 16 и 24 часа, екипът осъзнал, че има и друг фактор, който убива клетките на тумора.

Оказва се, че те са поразени от собствените им ензими. Химически процесът е описан така: Олеоканталът блокира белтъка, чрез който се извършва киселинната сфингомиелиназа в туморните клетки. В резултат те вече не се закрепват една за друга и не образуват туморни маси, а мембраната на лизозомите им се нарушава.

„Докато вие си догледате сериала, в нашата лаборатория раковите клетки ще са умрели“, казва д-р Бреслин.

Олеоканталът продупчва мембраните на лизозомите, в които се събира клетъчният боклук. Това са органели във вътрешността на клетката, които играят ролята на кофи за боклук и фабрики за рециклиране на отпадъци. Те са изолирани от клетката с мембрана, тъй като съдържанието им е силно токсично. „В тях има агресивни ензими, които разграждат всичко, до което се допрат“, обяснява д-р Бреслин. В туморните клетки лизозомите са по-големи и са поели повече отпадъци, отколкото в здравите клетки. Те обаче са и по-крехки.

Щом ги пробием, и сякаш адът се изсипва, казва д-р Бреслин. Клетките биват убити от собствените им ензими, което е вид самоубийство. Той уточнява, че същият ефект настъпва при туморни клетки от всякакъв вид рак при човека.

Олеоканталът обаче не уврежда по никакъв начин здравите клетки, а само спира временно жизнения им цикъл.

„Все едно ги слага да спят“, обяснява д-р Бреслин. След 1 ден здравите клетки възобновяват активността си.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.