Здравословният начин на живот е заразен!

Здравословният начин на живот може да е полезен не само за онзи, който го спазва, но и за хората около него. Защото и здравето е заразно

здравословният начин на живот

Здравословният начин на живот, каквато и химера да изглежда, е напълно постижим. Достатъчно е само да имаме съмишленици.

Учени от Масачузетския технологичен институт са анализирали данните за физическа активност при над един милион души от различни страни. Участниците използвали устройства за наблюдение на тяхната дейност за повече от 5 години. Специалистите се интересували от това как физическата активност влияе върху поведението на хората, когато са с приятели.

Изследователите сравняват данните за физическа активност с информацията за метеорологичните условия. Оказа се, ако в същия град времето е било хубаво, хората са посветили повече време на физическата активност. А в дъждовни дни, хората предпочитат да си останат вкъщи. Понякога, обаче, повишена физическа активност не е била свързана с времето.

Те открили, че тези промени се дължат на присъствието на приятели, с които спорта и изобщо – физическата дейност, била по-приятна. Това означава, че е имало хора, които са използвали дори лошото време за спорт, ако са били подходящо придружени от съмишленици. Така че, както изглежда, физическа активност може да бъде „заразна“.

И още: здравословният начин на живот е понятие, което има по-скоро рекламна функция. Въпреки това не бива да се пренебрегват препоръките на лекарите относно здравословния начин на живот.

Вярата в полза от физическите упражнения увеличава ефективността на обучението.

Учените са открили, че хората, които вярват, че физическата активност има полза за здравето, спортували много по-активно. Благодарение на това обучението, и изобщо – спорта, може да бъде много по-ползотворен.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.