10 капана за здравето

Днес 9 от 10 души на планетата дишат замърсен въздух. Това води до увреждания на белите дробове

Мръсният въздух е най-големия капан на здравето

Мръсният въздух не щади сърцето и мозъка. По този начин той убива всяка година 7 милиона души.

Замърсяването на въздуха е основен фактор и за измененията в климата, които също се отразяват на здравето. Очаква се в периода от 2030 до 2050 г. това да причини допълнителни 250 000 смърти годишно от недохранване, малария и топлинен стрес.

На второ място в списъка са неинфекциозните заболявания – диабет, рак, болести на сърцето. Те са причина за над 70% от смъртните случаи в света, а това са 41 мл души, 15 млн. от които умират преждевременно на възраст между 30 и 69 години.

Следва пандемията от грип. На четвърто място са опасните за живот условия (война, природни катаклизми и т.н.), на които всяка година са подложени 1,6млрд. души (почти 22% от населението на планетата). Устойчивостта на бактериите към антибиотици не позволява да бъдат изкоренени туберкулозата и някои други заболявания. Не сме се справили и с треската ебола.

Заплаха за човечеството е и липсата на система за първична медицинска помощ, характерна за много бедни страни.

На осмо място в списъка със заплахи за първи път се оказва отношението на хората към имунизациите. Отказът от ваксинация заплашва да унищожи прогреса, постигнат в борбата с много заболявания.

В края на списъка са още две опасности, заплашващи здравето на земните жители, предизвиквани от вируси. Едната е заразната треска денге, а другата – ХИВ, който всяка година отнема живота на почти един милион души по света.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.