3 мита за здравето, развенчани от учените

Има много митове за здравето, но днес ще разгледаме само три от тях, развенчани от учените

здравето
Митовете и неистините за здравето са много. И все повече ще стават.

Учените направиха поредни уточняващи коментари по някои широко разпространени и не съвсем верни схващания за здравето.

Плуването след хранене води до прилошаване

Сигурно сте били деца, когато за първи път са ви казали, че след ядене не бива да влизате във вода. Иначе ще ви стане лошо, мускулите ви ще се схванат и може да се удавите. Причината е в промяната на кръвообращението. Когато хапнем, притокът на кръв към стомаха се засилва, за да подпомогне храносмилането. През това време намалява кислородът в ръцете и краката, който е особено необходим при физическо натоварване. Лишаването на мускулите от него може да доведе до схващания, до гадене и повръщане. Всичко
това е вярно, но не съвсем. Рискът съществува, но само когато се приемат големи количества храна преди енергично, силово и продължително плуване. Няма никаква опасност при влизане в басейна или морето за релакс и плуване за удоволствие, тъй като тялото разполага с достатъчно кислород и за стомаха, и за крайниците.

Нощното хранене води до напълняване

Учените смятат, че яденето късно вечер не е решаващ фактор за наднормени килограми. „Ако не искате да натрупате излишно тегло, внимавайте колко изяждате като общо количество за деня“, казва Джон Фор, ръководител на Центъра за поведенческа медицина в Бейлър (Тексас, САЩ).

Гладуването очиства организма от токсините

Мнозина споделят това мнение, но то не почива на научна основа, заявява д-р Кийт Томас от Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк. Тялото има способността само да се освобождава от ненужните и вредни вещества. Доколко този процес протича качествено, зависи от състоянието на отделителната система, черния дроб, бъбреците и далака. Други важни фактори са наследствеността, теглото, прекарани тежки състояния и настоящи хронични заболявания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.