Зависимостта от Facebook променя мозъчната дейност

Хората, зависими от Facebook, мислят по-различно от останалите

 

facebook
Зависимостта от Facebook променя мозъчната дейност

 

Учените от университета на Калифорния са забелязали някои прилики в мозъците на хората, зависими от Facebook, и наркоманите. При хората с зависимостта от социалната мрежа също така предизвиква повишена активност в мозъка, свързана с импулсивността. Въпреки това, работата на структурите, отговорни за възпиране на такова поведение, работят по-добре при онези, които не могат без Facebook, за разлика от хората със зависимост от кокаин, съобщава Zee News . Учените предполагат: хората, които са зависими от Facebook, имат способността да контролира импулсивното си поведение, но нямат съответната мотивация.

В изследването са участвали 20 студенти. Те трябвало да попълнят въпросници, предназначени да индетифицират зависимостта им към социалната мрежа. След това специалистите сканирали мозъците на участниците, използвайки функционален магнитен резонанс (ЯМР). В същото време, на доброволците са показвани различни изображения – логото на Facebook и неутрални знаци. Студентите е трябвало да натиснат или да не натискат бутон в отговор на конкретно изображение.

По-зависимите от Facebook хора натискали бутона по-бързо, отколкото, когато им бил показван неутрален образ. В допълнение, те често погрешно се кликали върху бутона, виждайки логото Facebook. Мозъчната дейност им дейност била по-висока, когато виждали логото на социалната мрежа, отколкото в отговор на пътните знаци. Изследователите смятат, че това е опасно, тъй като на улицата или зад волана един зависим от Facebook човек, може да се съсредоточи повече върху телефона си, а върху онова, което се случва на пътя.

При доброволците, със зависимост от социалната мрежа, в дейността в амигдалата и стриатума, региони на мозъка, свързани с импулсивно поведение, е по-висока. За разлика от хората с кокаинова зависимост, Facebook-маниаците имали намалена активност в префронталния кортекс. Вероятно зависимостта от социалната мрежа е коренно различно от пристрастяването.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.