Как да се справите със зависимостта към алкохола и цигарите?

Зависимостта към алкохола и цигарите може да съсипе човешки живот. И в този случай не става въпрос само за здравето, а и за благосъстоянието на човека изобщо

Зависимостта към алкохола и към цигарите е проблем не само на онзи, който ги употребява.

За да откажат пушенето, някои хора започват да дъвчат дъвка или да чоплят семки. Не се знае дали точно това ще помогне, но науката е категорична, че лош навик се отказва по-лесно, ако го замените с нов добър. При това трябва да сте убедени, че той е полезен за вашето здраве, и да упорствате достатъчно дълго време.

Времето, необходимо за формиране на навик, е различно – зависи от човека и от навика. Учени от Юнивърсити колидж в Лондон са изследвали група доброволци и са установили, че средното време, за което нов навик се формира, е 66 дни. Но индивидуалните периоди варирали от 18 до 254 дни.

По-интересното е, че времето за формиране на нов навик и късането със стар са свързани. Като придобиете заместващ навик, старият става по-малко доминантен, обяснява психологът Ти-мъти Пичил. „Много по-лесно е да започнете да правите нещо ново, вместо да спрете да правите нещо улегнало, без да имате заместващо го поведение“, коментира невроученият Елиът Бъркман.

Другото важно условие, за да откажете пушенето или да спрете да се тъпчете със сладкиши и да пиете алкохол, да речем, е да се самомотивирате достатъчно силно. „Хората, които искат да сменят даден навик поради причини, свързани с техните лични ценности, се променят по-бързо от хората, които го правят поради външни причини – например натиск от приятели“, допълва Елиът Бъркман.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.