Затлъстяването в ранна възраст увеличава риска от рак на стомаха

Не е тайна, че затлъстяването е свързано с различни здравни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет и артрит

затлъстяването

Затлъстяването не е просто епидемия. Затлъстяването е проблем, който ще създава все по-неприятни усложнения. Ново проучване, проведено от служителите на Националния институт за рака в САЩ, даде светлина върху още една неприятна подробност. Лошите новини, които съобщават учените, отново са свързани  със затлъстяването.

Ако наднорменото тегло е факт преди човек да е навършил 20 години, това увеличава вероятността от развитие на рак на хранопровода. Потенциална опасност съществува и от рак на горната част на стомаха. В по-зряла възраст тази вероятност се утроява, пише Zee News.

Значение за развитието на онкологични заболявания на стомаха играе и това дали детето е било затлъстяло в продължение на няколко години.

Изследователите анализирали данни за ръст и тегло на повече от 400,000 души на възраст от 20 до 50 години. Проучването показа, че хората, които са имали наднормено тегло на възраст от 20 години, рискът от развитие на рак на хранопровода или стомаха по-късно в живота е с 60-80% по-висок. Риск от развитието на онкологични заболявания на стомаха или хранопровода почти не съществува, при хората с нормално тегло и здравословни навици на хранене.

В допълнение, участниците с повече от 20 килограма в зряла възраст, е два пъти по-вероятно да се разболеят от рак в сравнение с доброволци, които имат тегло, което не се е променило много. Затлъстяването може да доведе до парене зад гръдната кост и рефлукс. Също така, допълнителното тегло може да повлияе на нивата на половите хормони и инсулина. Затлъстяването предизвиква и редица възпаления. Поради това, рискът от рак може да се увеличи.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.