Затлъстяването по време на бременност увеличава риска от церебрална парализа у плода

Известно е, че затлъстяването по време на бременност е свързано с редица негативни последици за децата. Това най-вече са тежки и сериозни заболявания

затлъстяването по време на бременност

Затлъстяването по време на бременност не е естетически и здравословен проблем само на майката. Ново проучване, проведено от Университета в Мичиган показва, че една от последиците на затлъстяването по време на бременност е заболяването детска церебрална парализа. Броят на случаите на детска церебрална парализа при деца, родени на термина, се е увеличил през последните години, пише Дейли мейл.

Изследователите са анализирали данните от повече от 1,4 милиона деца, родени в Швеция за периода 1997-2011. При 3029 участници е диагностицирана детска церебрална парализа. Те открили тясна връзка между затлъстяването по време на бременност и церебралната парализа при деца, родени с нормално тегло. Нямало връзка и не било открита детска церебрална парализа при недоносени деца. Специалистите не могат да дадат отговор защо заболяването засяга само доносени, родени на термина деца.

Между другото, преди учени от Университета в Лондон открили нещо друго много интересно. Майчиното затлъстяване увеличава риска от аутизъм при деца. Експертите анализирали данни от проучвания, в които са участвали общо 200,000 души. Изследователите откриват: при затлъстели жени, рискът от раждането на дете с аутизъм е бил по-голям с 47%.

Освен това, затлъстяването по време на бременност може да причини проблеми със сърцето на бебето. проблеми, които ще се появят в зряла възраст.

Като цяло, увеличаването на теглото по време на бременност не е свързано с преждевременна смърт на деца в зряла възраст. Само прекомерно покачване на теглото при майката увеличава риска от инсулт при нейното потомство.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.