https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо японците са шампиони по дълголетие?

0

Япония е страната, в която се живее най-дълго -средно 83,7 г. Но тази седмица японците подобриха още един световен рекорд по дълголетие


Броят на хората на възраст над 90 г. надхвърли 2 милиона души. Такова чудо го няма никъде по света, населен все с простосмъртни.

Защо точно японците са такива шампиони по дълголетие? Включили са извора на младостта към водопровода или им добавят нещо във водата?

Не, мистерия няма. Просто японците живеят правилно. Хранят се скромно и балансирано предимно с риба, морски продукти, пълнозърнести храни, зеленчуци и тофу

Готовите храни, които изобилстват в европейските магазини, напълно липсват в японската чиния. А тъкмо тези храни, наричани боклучави, нанасят многобройни вреди на здравето. Именно здравословното хранене е причина Япония да е страната с най-малко тлъсти хора – само 3,5% от населението. (Във Великобритания те са 24,9%, а в САЩ – над 35%.) А затлъстяването е масов
убиец, причиняващ сърдечни болести, диабет и рак.

Важно е също, че японците стъпват на пътя на здравословния живот още от малки. Училищата в страната спазват строги правила за храненето на учениците и не допускат добавена захар в менюто им.

Но не всичко се свежда до храната. Японското здравеопазване е едно от най-добрите в света. То съчетава най-модерни апарати и методи за лечение с гъвкав модел на публично-частни медицински грижи, при който държавата поема поне 70% от разходите за лечение, а за хората с ниски доходи – дори повече. При толкова голям процент от населението в третата възраст японските разходи за здравеопазване са учудващо ниски за толкова развита страна – само 9,5% от брутния й вътрешен продукт. Докато в най-капиталистическата държава в света САЩ те са цели 16,4%.

Освен това японската държава взема сериозни мерки за профилактика и предпазване. Последната й кампания бе срещу самоубийствата и постигна впечатляващи резултати. През 2012 г. броят им бе под 30 000 годишно – рекорден спад от 1998 г. насам. И ако това изглеждаше като временен успех, през следващата 2013 г. самоубийствата намаляха още повече.

Освен всички тези фактори на дълголетието сред японците и гените имат пръст в него. Ролята на два от тях бе доказана. Единият е ДНК 5178, който предпазва японците от типични за третата възраст болести като инфаркт на миокарда, инсулт и диабет тип 2. Другият е генотипът ND2-237MeT, който осигурява по-голяма здравина на артериите.

И накрая – японците живеят по начин, който предполага дълголетие. Например през 2012 г. бе съобщено, че 98% от японските деца ходят на училище пеша или с колело.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.