Защо сутрин имам халитоза?

Халитоза наричаме онзи неприятен дъх от устата, който се появява при лоша хигиена или при наличието на някаква болест

халитоза
Халитоза е неприятният дъх от устата, който се усеща сутрин

Вечер внимателно миете зъбите си, изплаквате устата си, използвате клечка за зъби и конец за зъби, а на сутринта стаята е изпълнена с неприятна миризма, която идва от устата ви? Причината не винаги е лоша стоматологична помощ, а в бактериите, които предпочитат влажната, топла среда от устата.

Микробите, които произвеждат интензивно миришещи съединения са основните виновници за лошата миризма, срещу която, за съжаление, нищо не може да се направи.

Най-добре е веднага след събуждане да си миете зъбите. Пастата за зъби и водата, с която изплаквате устата съдържат съставки като ксилитол, триклозан и етерични масла , които създават враждебна среда за развитието на бактериите. Но въздействието на тези съставки е краткотрайно. След известно време, всички тези вещества се отмиват и бактериите започват да се размножават отново.

Защо е положението става по-лошо през нощта? Работата е там, че през нощта значително е намалено образуването на слюнка и течността, която отмива бактериите, присъства в много малки количества. В резултат на това, в продължение на многото часове „миризливата“ концентрация се увеличава и създава неприятен мирис, наречен халитоза.

На практика няма как да се отървете от това състояние, защото бактериите се размножават с голяма бързина. Някои аминокиселини, които са изядени от бактериите съдържат сяра, която допринася за лошата миризма. В допълнение, компонентите на лошия дъх са: кадаверин (миризмата на труп), сероводород (гнил мирис на яйце), изовалерианова киселина (миризмата на потни крака), метил меркаптан (миризмата на екскременти), путресцин (миризма на гниещо месо) и триметиламин (миризмата на гниеща риба). Можем да кажем, че сутрин от устата ни се разнасят най-отвратителните миризми, които сме в състояние да си представим.

Защо при някои хора имат неприятната миризма е много по-силна, а при други – едва се усеща? При младите, здрави хора със силна имунна система бактериите по-трудно се размножават. И още – ако една майка иска да разбере дали детето ? е здраво, най-добре е да подуши дъха му.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.