Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/ribolove/public_html/zdrave24/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Защо сутрин имам халитоза?

Защо сутрин имам халитоза?

Халитоза наричаме онзи неприятен дъх от устата, който се появява при лоша хигиена или при наличието на някаква болест

халитоза
Халитоза е неприятният дъх от устата, който се усеща сутрин

Вечер внимателно миете зъбите си, изплаквате устата си, използвате клечка за зъби и конец за зъби, а на сутринта стаята е изпълнена с неприятна миризма, която идва от устата ви? Причината не винаги е лоша стоматологична помощ, а в бактериите, които предпочитат влажната, топла среда от устата.

Микробите, които произвеждат интензивно миришещи съединения са основните виновници за лошата миризма, срещу която, за съжаление, нищо не може да се направи.

Най-добре е веднага след събуждане да си миете зъбите. Пастата за зъби и водата, с която изплаквате устата съдържат съставки като ксилитол, триклозан и етерични масла , които създават враждебна среда за развитието на бактериите. Но въздействието на тези съставки е краткотрайно. След известно време, всички тези вещества се отмиват и бактериите започват да се размножават отново.

Защо е положението става по-лошо през нощта? Работата е там, че през нощта значително е намалено образуването на слюнка и течността, която отмива бактериите, присъства в много малки количества. В резултат на това, в продължение на многото часове „миризливата“ концентрация се увеличава и създава неприятен мирис, наречен халитоза.

На практика няма как да се отървете от това състояние, защото бактериите се размножават с голяма бързина. Някои аминокиселини, които са изядени от бактериите съдържат сяра, която допринася за лошата миризма. В допълнение, компонентите на лошия дъх са: кадаверин (миризмата на труп), сероводород (гнил мирис на яйце), изовалерианова киселина (миризмата на потни крака), метил меркаптан (миризмата на екскременти), путресцин (миризма на гниещо месо) и триметиламин (миризмата на гниеща риба). Можем да кажем, че сутрин от устата ни се разнасят най-отвратителните миризми, които сме в състояние да си представим.

Защо при някои хора имат неприятната миризма е много по-силна, а при други – едва се усеща? При младите, здрави хора със силна имунна система бактериите по-трудно се размножават. И още – ако една майка иска да разбере дали детето ? е здраво, най-добре е да подуши дъха му.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.