https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Загуба на гласа, защо се получава?

0

111111

Загуба на гласа е проблем, който често ни се случва. Вечерта всичко ви е наред, а на сутринта се събуждате и разбирате, че сте силно пресипнали или дори сте си изгубили гласа. Какви може да са причините?
Най-често лекарите търсят зад всичко това преохлаждане или простуда. Загуба на гласа може да бъде обяснена с ларингит – възпаление на гласните струни. Те губят способността си за вибрация и така не може да бъде възпроизведен звук.
Силно пеене, викане, разговор на висок тон – ако прекалите с всичко това също може да си загубите гласа. Такива проблеми често възникват при хора с определени професии – артисти, певци, преподаватели, директори, лектори или екскурзоводи. Заради честото натоварване гласът се променя, тембърът се снижава и се стига до загуба на гласа.
Стресът също е един от факторите, които могат да доведат до промяна и проблеми с гласа. При много силни преживявания и емоции може дори да се стигне до спазъм на гласните струни.

Преохлаждането е една от най-честите причини за загуба на гласа

Чаша студена вода, коктейл с лед, сладолед и сте готови – на другия ден се събуждате и не можете да говорите или сте прегракнали.
Много от хората дори не обръщат внимание на друг стресов фактор за гласа – сухият въздух. Достатъчни са само няколко часа престой в помещение с работещи климатици или силно задимени стаи и вече започвате да имате усещането сякаш нещо дращи гърлото.
Това се получава, защото кръвоносните съдове и капилярите на слузестата обвивка на горните дихателни пътища рязко се свива. Това води до нарушение на обмяната на кислород и в един се стига до същите симптоми – пресипналост, кашляне и усещане за парене в гърлото.
Разбира се има и някои по-сериозни причини за загуба на гласа, при които е нужно веднага да си обърнем внимание. Пресипването на гласа, кашлицата или прегракването може да са симптом за по-сериозно заболяване като рак на гърлото. При всички случаи лекарите съветват да не оставяме без внимание дори и нещо толкова наглед безобидно като прегракването.
Какво да правим, когато се е стигнало до загуба на гласа? Вече има специални инжекции, които веднага подобряват състоянието. Има и други, по-обикновени мерки . Колкото и да е странно лекарите съветват да избегнем в такива случаи горещите напитки. Също така изключете лютивите или прекалено солените продукти. На врата може да приложите сух, топъл компрес.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.