https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо се появява пърхота и как да се отървем от него?

0

Клетките, намиращи се на повърхността на главата ни постоянно преминават през процес на обновление. Постоянно падат мъртви клетки от там. Горе-долу клетките се обновяват на 25-30 дни.

3484Но понеже процесът не протича едновременно за всички от тях, затоса и не забелязваме кога падат. Възможно е, цикълът на обновяване на кожата да се ускори до 6-7 дни. В този случай клетката още неуспяла да съзрее и да изгуби влагата си, се изтласква от новообразуваща се клетка. Тези, които отпадат се слепват и ето ви пърхота. Самото ускорено обновяване на клетките на главата е признак за това, че има заболяване на кожата на главата или пък на целия организъм. Нека да видим кои са четирите причини за появата на този досадник:

1. Първо и най-важно: това може да е гъбичка –  Pityrosporum Ovale, която по принцип постоянно се намира на главата ни. Но ако се примени pH на кожата на главата, въпросната започва засилен процес на размножаване и това води до възпаление.

2. Друга основна причина, която може да доведе до пърхот, е прекалено ускореното функциониране на мастните жлези. То може да се появи, заради различни пробеми – с храносмилателната система, със задстомашната или щитовидната жлеза. Дисфункция на мастните жлези се развива при хормонални нарушения в организма. Тогава всички мастни клетки в организма започват да отделят секрет. На кожата на главата това състояние е известно още като мазна себорея. Косата бива слепвана на кичури и неприветлива, а в основата й се виждат малки жълти корички мазнина. Себореята е суха, когато мастните жлези не работят и кожата на главата изсъхва и се отлюспва. Косата стърчи и трудно се разресва.

3. Причина за пърхота може да бъде дефицит на витамините В1, В2 и В6.

4. Причините за пърхота също така може да се коренят и в проблема със стомах, черва, задстомашна или щитовидна жлеза. Рецидивиращият пърхот е вследствие на хронични заболявания на органите на храносмилателната система.

Трябва да знаем, че не е достатъчно да си вземем шампоан против пърхот, трябва да се лекува и причината за неговата поява.

Специални шампоани

Когато има наличие на малко пърхот, няма нужда от специална терапия – просто се използват специален медицински, лечебен шампоан, видове от който може да намерите какви ли не на пазара. Този вид шампоани освобождават кожата на главата от струпалите се мъртви клетки, като в същото време не позволяват да се образува нов пърхот, като нормализират цикъла на обновяване на клетките. В основата си, много от тях са с наличие на сяра, катран, бор, салицилова киселина. Имат също така и съставки, които унищожават микроорганизмите – климбазол, кетаконазол, клотримазол, цинк, селен. Подходящи са и някои фитошампоани с жълт кантарион или такива разработени на основата на кисело-млечни продукти.
Също така, за да бъде избраният от вас шампоан ефективен, то той трябва да бъде използван спрямо инструкциите, описани на опаковката и да бъде подбран според типа коса. Това че имате пърхот не значи, че непремнно косата е мазна. Тя може да е суха, нормална или мазна и пак да имате пърхот. Също така се гледа и видът на самия пърхот.
И за да не се разочаровате, трябва да знаете, че всеки шампоан против пърхот действа различно. Ефектът на много от тях е само докато се използват за минене, което налага престой за няколко минути преди отмиване. Други са разработени така, че да действат между две измивания. Препоръчително е лекар да посочи подходящия за случая шампоан.

Колко да продължи терапията?

Едно станартно лечение против пърхот продължава от 4 до 6 седмици. След това може да използвате обикновени шампоани против пърхот, козметични, а не медицински.

Лечение с медикаменти

Понякога, когато случаят е твърде сериозен, може да се наложи и медикаментозно лечение. В случая се назначава терапия с витамините В6 и В1, както и А, Д, и Е. Изписват се и добавки с цинк и сяра, чиято роля е да нормализират косата и нейното хранене, като и да спомогнат за нормалното кръвоснабдяване на кожата на главата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.