Защо се получават белезите от акне?

Акнето е неприятен кожен проблем, който обикновено засяга тийнейджърите, но може да се появи и в друга възраст. Още по-неприятно е, че много случаи остават белези след завяхването на пъпките. Добрата новина е, че дори и да не можете да се избавите напълно от акнето, можете да намалите риска от появата на белези. За целта можете да прибегнете до различни терапии, които помагат за оздравителния процес на кожата, но освен това трябва да избягвате някои неща, които причиняват въпросните белези:

1. Не пипайте прекалено често лицето си!

Един от основните фактори, причиняващи белези е възпалението. Ако често пипате лицето си, изстисквате пъпките и чоплите образуваните люспици, възпалението се разпространява. Може току-що да сте измили ръцете си, но това не е пречка за разнасянето на бактерии от едно място на друго, което увеличава вероятността да разпространите възпалението.

2. Почистването на лицето

Почиствате лицето си редовно и въпреки това не можете да се отървете от досадното акне и неприятните белези. Имайте предвид, че дори и да почиствате лицето си редовно, ако за целта използвате кърпа, може да си навредите. Появата на белези може да се дължи на търкането и триенето на кожата. За да предотвратите това, след като измиете лицето си, просто го подсушете леко с потупване с мека хавлиена или памучна кърпа.

3. Слънчевите лъчи

Ултравиолетовите лъчи са един от най-големите причинители на белезите от акне, както и на пигментните петна. За да се предпазите от негативното въздействие на слънчевите лъчи, винаги преди излагане на слънце нанасяйте върху кожата си слънцезащитни продукти. Използвайте продукти, които имат UVA / UBV защита с SPF най-малко 15 и мажете на всеки няколко часа, ако прекарвате дълго време под въздействието на слънчевите лъчи.

4. Витамин E

Има хора, които прилагат витамин E за директно лечение на нарушената тъкан, но именно тази процедура може да бъде една от причините за белезите от акне. В повечето случаи този витамин не оказва никакъв ефект, или единственото, което прави е да забавя оздравителния процес на кожата.

5. Неправилно хранене

По принцип начинът на хранене не е пряк причинител на белезите от акне. Въпреки това, обилната консумация на некачествена, преработена храна и алкохол, може да възпрепятства процеса на оздравяване и да доведе до по-трайни белези. Ако страдате от тежка форма на акне, по-добре е да се храните балансирано и да подберете правилните продукти за грижа за кожата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.