https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо се подуват венците?

0

Венците може да се подуват дори и поради причини, които едва ли бихте могли да предположите

venci
Възпалението на венците се нарича гингивит. Те се подуват, има болка, затруднения в храненето и лош дъх. При занемаряване може да опадат и зъбите.

Гингивитът се лекува, въпросът е дали ще му се обърне внимание навреме. Ето други причини за подуване на венците:

Търкането с твърда четка разранява венците. Космите й трябва да са от изкуствена материя, да се съхранява далече от препарати и сапуни и да се сменя веднъж месечно.

Още преди 5 века моряците установили, че продължителната липса на свежа храна и зеленчуци води до подуване и после до атрофия на венците. Днес се знае, че това се избягва със 700-900 мг витамин С на ден от плодове и зеленчуци.

Подутите венци са белег и за срив в имунитета при дълго боледуване, от медикаменти като кортикостероидите или при химио- и лъчетерапия.

Като вход към организма устата често е обект на атака от микроби, пише „Живот без рак“. Те предизвикват афти, рани и други лезии по лигавиците й. Лекуват се от стоматолог с антисептични разтвори, промивки и др.

Кариес, гноен абсцес на зъб и други усложнения при не-лекуване разпростират възпалението и върху венците и ги подуват. Стига се до антибиотици наред с лечението на зъба.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.