https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо самолечението е опасно за здравето?

0

Вредата от самолечение

Вредата от самолечение

Според статистиката над 60 на сто от българите често боледуват. Като почти всички предпочитат да се лекуват сами вкъщи или използват методи на алтернативната медицина. Разговаряйки с лекари от лечебни заведения, с фармацевти в аптеките и от проучванията на клиентите в различни групи за пореден път се убеждаваме, че българите  имат силно развита практика на самолечение.

Резултатите от това доста често водят до негативни последици за здравето.

 

„Не наранявай“! Това добре известно медицинско предписание на Хипократ практически касае всеки от нас.

 

Освен това знаем от собствен опит, че много по-лесно и по-бързо е да се разболеете, от колкото да се излекувате

Не бива да се оправдават „плюсовете“ от самолечението, които изтъкват хората. „Няма нужда да вися пред кабинета на доктора“ и „Лекарите играят в комбина с фарцефтичните производители и предписват скъпи лекарства“ или „Моя близка се излекува така“  – това са най-разпространените доводи.

 

 

КАКВА Е ОПАСНОСТТА ОТ САМОЛЕЧЕНИЕТО

 

Първо, малко тъжна статистика.  Почти една трета от българското население редовно боледува. И това не са само пенсионери, а млади и относително здрави хора.

 

Желанието да се спести време, небрежното отношение към себе си и собственото здраве, наличието на различни почти медицински форуми и групи,  тласка почти всички социални групи от населението към самолечение.

 

Така, без да посещават поликлиники и диспансери, те просто изчезват от полезрението на районните лекари.

 

И около 2% от населението, въпреки че вече сме в XXI век, ходят на „прием“ при народните „лечители“, обещаващи изцеление от всяка болест от настинка до рак.

 

ПОДВЕЖДАЩАТА РЕКЛАМА НЕ ПОМАГА

 

Фармацевтичните компании се интересуват преди всичко от печалбите, а не от повишаване нивото на познания на потребителя и осигуряването на  качествена медицинска помощ. И когато телевизионната реклама ни казва с какво е по-добре да намажем при ишиас и от какво да пием, за да преборим грипа, то целта на фармацевтичните компании е една и съща – да получат максимална свръхпечалба.

 

Никога няма да научите за противопоказанията и странични ефекти на рекламираните препарати. Нито за взаимодействия с други лекарства и недопустимостта на употребата на определено вещество в случай на определени системни заболявания.

 

По телевизията няма да ви бъде казано, че същият прословут ишиас може да е в следствие на много заболявания, включително рак, и това да се лекувате без установена диагноза е изключително опасно.

Точно в  моменти, в който сте готови да платите за „уникално лекарство за …“, по-добре потърсете лекарска помощ. И особено не се доверявайте на рекламите които надценяват ефективността на дадено лекарство.

Както знаете, в много европейски страни лекарства се купуват само с лекарско предписание и самолечението е просто невъзможно! А ние, за съжаление, имаме фармацевтичен пазар, който предоставя на любителите да се лекуват сами всякакви лекарства без рецепти.

Сериозните последици от самолечението смущават дори специалистите от  Световната здравна организация. Милиони хора по света всяка година умират само защото антибиотиците вече не са така ефективни срещу инфекциите, от които вчера беше възможно успешно да се отървете в няколко дни.

 

Има няколко причини за това и една от тях лежи на нашата съвест.

 

Още при първите признаци на настинка повечето от нас започваме да приемаме различни лекарства? Предимно антибиотици. А би трябвало първо да се консултирате с вашия личен лекар. Или пък спирате лекарствата на третия ден, въпреки предписанието на лекаря да ги пиете пет дни.

 

Все по-голямата резистентност на различни заболявания към антибиотици СЗО смята за глобален проблем на човечеството.

 

Заслужава да се отбележи, че повечето от лекарствата, които приемаме без лекарско предписание могат да причинят :  алергии; проблеми на стомашно-чревния тракт; нарушават метаболитните процеси в организма и причиняват намаляване на имунитета.

Освен това малко хора знаят за феномена „хиляда и едно хапче“, който е изключително опасен и може да има фатални последствия.

 

СПАЗВАЙТЕ ТЕЗИ ПРАВИЛА, ЗА ДА СТЕ ЗДРАВИ

 

 1. Не купувайте лекарства в аптеката по съвет на познати или приятели.
 2. Не ви съветвамЕ да приемате антибиотици на своя глава и като цяло НЕ приемайте лекарства „така, за всеки случай“.
 3. Не приемайте няколко лекарства наведнъж, освен ако не са предписани от лекар.
 4. Спазвайте дозировката на лекарството, предписана от Вашия лекар. Понякога

предозирането може да причини повече вреда, отколкото болестта.

 1. Не рискувайте собственото си здраве, по-добре е да се консултирате със специалист.
 2. Не се увличайте прекомерно с народните методи, те не са толкова безвредни,

както може да изглеждат.

 1. В никакъв случай не трябва да се самолекувате при загуба или нарушено съзнание; парализа на определени части на тялото;
 • прекъсвания в работата на сърцето;
 • неясна болка в гърдите или корема;
 • неприятности свързани с бременността,
 • немотивирана загуба на тегло.
 • Не експериментирайте със здравето на децата.
 1. И не забравяйте, разбира се, за превенцията: за достатъчно сън, здравословно хранене, разходки на чист въздух, периодични прегледи при специалист.

Не на последно място помнете, че ако все пак имате слабост към самолечението е по-добре да ползвате хранителни добавки, вместо лекарства. Тяхното действие е достатъчно добро, нямат химия в състава си.

В сайта biovital.bg се предлагат само утвърдени и качествени хранителни добавки, които ще ви помогнат да се справите с повечето здравословни проблеми без да тровите тялото си с химия.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.