Защо руколата е полезна за здравето (НОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ)

Всички салатни зеленчуци са здравословна храна, но руколата е най-полезна

РУКОЛА
Защо руколата е полезна за здравето (НОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ)

Повечето от тях съдържат много малко калории, но не всичкище ви дадат добра доза от полезни хранителни вещества. Руколата е зеленолистно, което се характеризира като богат източник на много витамини и минерали. Помислете за разликата между маруля и рукола. Руколата съдържа осем пъти повече калций пет пъти повече витамини А, С и К, и четири пъти повече желязо от марулята. Изборът е ясен – при първа възможност направете салата от рукола.

Руколата се използва като всяка друга зелена салата, но тя се класифицира като кръстоцветен зеленчук, и затова е по-малка сестра на броколите, карфиола и обикновеното зеле. Наред с общите ползи за здравето, да се яде повече плодове и зеленчуци, особено кръстоцветни зеленчуци, е препоръчително, тъй като това може да ни предпази от някои видове рак. Това предимство се дължи на присъствието в кръстоцветните зеленчуци на съединения, наречени глюкозинолати. В нашия организъм глюкозинолатите се превръщат в изотиоцианати, за които се смята, че регулират имунната система и играе важна роля в превенцията на раковите заболявания.

Въпреки, че руколата не прилича много на супер храна, тя все пак има неоценими ползи за здравето. Руколата съдържа бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които, като антиоксиданти, са важни за предотвратяване на заболявания като рак и макулна дегенерация. Консумацията на зеленчуци, като рукола, спанак, цвекло, къдраво зеле е чудесен начин да се осигури на организма така необходимите каротеноиди.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.