Защо потрепват очите и какво може да направим, за да ограничим трептенето?

Трептенето на очите е доста неприятен симптом, който е станал причина за някои не особено верни народни поверия

 

очи
Защо потрепват очите и какво може да направим, за да ограничим трептенето?

Потрепвания в областта около очите се дължат на множествено мускулно съкращение от произволен характер. Тези симптоми са често срещано явление, лекарите го наричат ??“хиперкинеза“ или „нервен тик.“

Потрепванията на очите могат да причинят неудобство в рамките на няколко минути, няколко часа или дори дни. Физиологичната основа на този симптом е недостатъчност на централната нервна система (ЦНС). Първо, мускулите на ЦНС са активирани, а след това започват да се движат в един миг. За да се премахне този симптом трябва да се разбере причината за появата му.

Най-често, този нервен тик възниква в резултат на физическо или психическо пренапрежение. Натоварен график, лош сън, стрес, продължителна работа пред компютъра могат да причинят неволни мускулни контракции.
Освен липсата на сън и продължителен стрес, хиперкинезата може да бъде следствие от липса на магнезий в тялото.

Също така, когато говорим за нервен тик, трябва да кажем, че една от причините може да е и генетично предразположение към намаляване на мускулите около очите.

Хиперкинезията може да се отрази и на околните лицеви мускули. Симптомите могат да се появяват и изчезват по време на сън или малко преди да заспите. Но ако клепачите потрепват категорично, трябва да се обърне внимание на призивите на тялото, да намалите работния ден и да успокоите нервите.

За ликвидирането на потрепването на очите е необходимо да обърнете внимание по какъв начин стресът се отразява на здравето ви и до каква степен сте изложени на него. Помогнете на организма да се справи със стреса като използвате билкови настойки (лайка, маточина, мента, лавандула, жълт кантарион) и седация.

Въпреки това, използването на фармацевтични средства трябва да бъде прилагано само в изключителни случаи и когато са предписани от лекар. След като се опитвате да успокоите нервната система е по-добре да се въздържате от такива дразнители като пикантни храни, кафе и силен чай.

Може да хапвате храни, които са богати на магнезий, като бананите например. За да успокоите трептенето, а и за да си починат очите ви ще е добре да правите и компреси, като редувате топло и студен.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.