Защо обонянието трябва да се тренира?

Обонянието на жените е по-добро от това на мъжете

 

обоняние
Защо обонянието трябва да се тренира?

Скъпи, не усещаш ли, миришеш, марш в банята! Виждали сте странния поглед на половинката си след тази строга забележка. Защо го изпращате под душа? Само преди час е бил там със сапун в ръка. На него нищо не му мирише неприятно.

Няма и как да го усети, защото не притежава женски нос. Учени са установили, че дамите имат в обонятелната си луковица близо 50% повече клетки от мъжете и респективно се справят по-добре в долавянето на миризми. Остротата на обонянието обаче не е строго фиксирана константа, варира индивидуално. Но отслабва с годините и под влиянието на различни фактори. Помогнете му, за да ви служи пълноценно и по-дълго време.

ЗАБРАВЕТЕ ЦИГАРИТЕ

Не само активното пушене, но и пасивното. Нищо не съсипва ароматните рецептори като цигарения дим. Колкото по-малко излагате носа си на въздействието му, толкова по-добре за обонянието.

ПАЗЕТЕ ГЛАВАТА СИ ОТ НАРАНЯВАНЕ

В особена степен това се отнася за шофьорите. Всеки удар, дори и при неособено сериозен инцидент, може да прекъсне крехките нервни връзки между носа и мозъка. А това от своя страна да доведе до намаляване или загуба на усещането за миризми.

РАЗДВИЖЕТЕ СЕ

Колкото по-често го правите, толкова по-добре за чувствителността на носа ви. Не е нужно да се претоварвате, кратка разходка или няколко минути джогинг биха свършили работа. Достатъчно е да раздвижите кръвообращението и да повишите влажността в ноздрите си.

ПРИЕМАЙТЕ ДОСТАТЪЧНО ЦИНК

Ако не доставяте на организма си нужното количество, това вероятно ще се отрази на общото ви здравословно състояние. Но има голяма вероятност и да притъпи рецепторите си за мирис. Стридите са богат източник на цинк, но може спокойно да ги замените и с риба, ядки или червено месо.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.