Защо някои хора са по-емоционални от други?

Сдържаността е личностна черта. Едни хора са по-спокойни, други по-емоционални. Ето някои от причините за невъздържаността

по-емоционални

Стрес

Продължителният стрес, постоянните тревоги, неудовлетвореността от собствените усилия или възможности и достижения – всички тези фактори играят ключова роля при формирането и поддържането на нервно и психично изтощение. То може да протича с депресивна реакция. Човек дава израз на тъгата си, не успява да сдържи сълзите си дори и по маловажни поводи. Може обаче да протече и с агресия спрямо другите. Тогава трудно успяваме да удържим гнева си дори и когато той е несправедлив. По-засегнати от лесно изчерпване са преживелите психотравма, поставените в сложни житейски ситуации и др. Лечението е от психолог или психиатър.

Психични разстройства

Става дума за разстройства, които протичат със затруднения в контролирането на емоциите. Такива са биполярното афективно разстройство, депресивното разстройство, травмената болест на мозъка, епилепсията и др. Такива хора са избухливи, агресивни. Състоянието може да бъде овладяно чрез прилагане на медикаменти за стабилизиране на настроението.

Те се предписват от психиатри след обстойно проследяване, провеждане на изследвания, включително психологично, ЕЕГ

Неправилно лечение

Предозирането например на противодиабетни медикаменти или прекратяването на приема им могат да доведат съответно до хипо- или хипергликемия. И в двата случая човек става раздразнителен, трудно контролира емоциите си, разплаква се по незначителни поводи, става агресивен при елементарни или дори липсващи провокации. По подобен начин стоят нещата и при недостатъчно или неправилно лечение на хипертонията. Кризите с високо кръвно водят до раздразнителност.

Проблемът в този случай е породен от трайни промени в мозъка вследствие на затруднения в оросяването му при запушването на кръвоносните съдове. Това е процес, който върви с различна скорост. В неговия ход човек променя характера си, губи способността за „фината настройка“ на емоциите си и контрола над изявата им. Често остава незабелязано в началото, докато не настъпят някои груби нарушения в поведението на засегнатия. Диагнозата и лечението се осъществяват от невролози и психиатри.

Високите температури създават условия за загуба на контрола над емоциите. Ставаме по-раздразнителни, по-лесно ни въздействат както негативни, така и положителни ситуации.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.