Защо не се отслабва с диета?

Два месеца глад и диета, която трябва да се погрижи килограмите да станат по-малко и тялото по-изваяно

йо-йо
Защо не се отслабва с диета?

Става ясно, че едни 10 килограма са си заминали, но не безвъзвратно. Само едно дребно прегрешение, само едно малко преяждане е в състояние да върне изгубеното, или поне да направи така, че да тежите толкова, колкото преди да започнете която и да е диета. Защо се получава така?

Защото с диета не се отслабва. Единствено безсрочното здравословно хранене може да ви гарантира трайно отслабване. Ето три причини поради които йо-йо ефекта става постоянна част от цикъла диета-отлабване-йо-йо.

1. Законът на природата

Ако дълго време сте имали проблем с излишното тегло и сте решили отведнъж да се избавите от него, предишното тегло ще се върне, ако сте преминали през краткосрочна и силно ограничаваща диета. Организмът е изпитал истински стрес и след като възстановите нормалния си ритъм на хранене, веднага включва защитните си механизми. За да не гладува пак, започва да се запасява. А как става това? С натрупване на резервни депа от мазнини.

Какво да правим: Не се опитвайте да отслабнете бързо. Най-добре е да сваляте по 1 килограм на седмица, отколкото да стопите 5 с жесток глад. Много е важен и преходът към нормално хранене след диетата. Той трябва да продължи толкова, колкото е траело ограничението. Постепенно добавяйте забранените храни, а не наведнъж. Не забравяйте, че ефективното отслабване задължително включва и редовна физическа активност.

2. Неправилна мотивация

Обикновено отслабвате не защото искате завинаги да бъдете здрави, стройни и стегнати. Целите на свалянето на килограмите често са съвсем прозаични: да отслабна за Нова година, за рождения си ден, за плажа и т.н. Така че след знаменателната дата обикновено започвате да се храните без ограничения, мързи ви да правите упражнения и неизбежно си връщате предишните килограми.

Какво да правим: Преди всичко изберете правилната мотивация. Ако ще отслабвате – направете го заради вас самите, а не заради някакво си тържество. Повтаряйте си често, че да си строен означава и да си поздрав, по-млад, да имаш сили за нови успехи в кариерата и на любовния фронт. Тези стимули ще ви позволят да запазите концентрацията си и след края на диетата.

3. Неточен избор на начина за отслабване

Често, за да се избавите от чувството на глад по време на диетата, използвате магични чайчета и таблетки, пиете вода с лимон преди закуска и т.н. Такива средства, макар и да дават временен резултат при намаляването на теглото, не могат да се използват цял живот. А след отказа от тях теглото така или иначе се връща.

Какво да правим: Отслабвайте постепенно, не разчитайте на прехвалени магически средства и не ставайте зависими от тях. Дехидратиращите са особено опасни, защото лишават и без това изтощения организъм от възможността да се прочиства от натрупаните токсини и отпадни вещества. А и при тях отслабването е за сметка на вода, а не на излишни мазнини. За тяхното разграждане и изхвърляне водата е задължително условие.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.