Защо не бива да се намалява количеството сол в организма?

Защо не бива да се намалява количеството сол в организма? Как това вреди на здравето? Актуални въпроси и отговорите на специалистите

количеството сол

Количеството сол, което се консумира дневно, винаги е било тема на различни дискусии. През последните няколко години битуваше мнението, че колкото по-малко сол се консумира, толкова по-добре е това за здравето. Да, излишното количество сол е вредно за работата на много органи и системи в нашето тяло. Но и липсата на сол е пагубна за здравето.

Проф. Салим Юсуф, предишният председател на Световната федерация по сърдечни болести, твърди, че приемът на по-малко от 3 г натрий дневно с храната не само не е полезно, но дори крие риск за здравето. Той препоръчва завишавано на нормите от сол, които сега се смятат за препоръчителни.

Доклад на работна група от експерти от няколко международни организации, публикуван в научното списание European Heart Journal, посочва, че при постъпването на малко натрий се нарушава естественият баланс в организма и се увеличава опасността от инфаркт и сърдечна недостатъчност. Специалистите призовават за допълнителни изследвания, защото намаляването на солта, за което лекарите непрекъснато съветват пациентите си, е с неясен ефект за сърдечното здраве.

В препоръчваното сега количество от 3 до 6 г сол дневно натрият е под 3 г, изтъква проф. Юсуф. Според него дневното количество сол в храната трябва да е между 7,5 и 12,5 г, което е равно на 3 до 5 г натрий. Това е тъкмо нормата, необходима на организма.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.