Защо накланяме глава надясно, когато се целуваме?

Почти всички накланяме глава надясно, когато се целуваме. Защо се случва това и какво е обяснението на науката?


Учени установиха, че не само европейците – всички хора по света се накланят надясно, когато се целуват, пише в. „Дейли мейл“.

Проучването е обхванало 48 брачни двойки в столицата на Бангладеш Дака. В тази страна целувката е нещо много интимно и е изключено да се размени на публично място. Двойките били помолени да се целуват в своите домове, а после и в различни стаи. Учените искали да проверят дали и извън Европа хората имат същото поведение при размяната на целувки.

Мъжете 15 пъти по-често първи пристъпвали към целувката и тогава и двамата партньори извива-ли главите си надясно.

Проучването е дело на д-р Резаул Карим от местния университет. Според него в повечето случаи мъжете са инициатори на целувката и те по правило извъртат главите си надясно. Това кара партньорките им да ги последват в същото движение. Дали човек е левичар, или си служи с дясната ръка, има значение само когато той е инициаторът на целувката. Тогава получателят й гледа да нагоди позата си към неговата.

Учените обясняват уклона надясно с факта, че нивата на хормоните и особено на тестостерона не са равномерно разпределени в двете полукълба на мозъка.

Накъдето и да накланяме глава, докато се целуваме, целувката остава едно от най-приятните неща, които се случват между двама човека. Това е и причината да я практикуваме толкова често…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.