Защо мелатонина е важен за добрия сън?

Наричат мелатонина най-често хормон на съня. Причината е, че именно в тъмна част на денонощието човешкият мозък започва активно да произвежда мелатонин

мелатонина
Защо мелатонина е важен за добрия сън?

Тогава се произвежда около 70% от всекидневно необходимото количество. Обикновено пикът за отделяне на това вещество е между полунощ и 5 часа сутринта.

Колкото по-високо е нивото на този хормон, толкова повече ни се иска да спим. С настъпването на изгрева отделянето му рязко намалява и се събуждаме ободрени.

Ролята на мелатонина е да защитава организма от стрес, затова той е един от най-мощните естествени имуномодулатори. Някои от най-важните му функции са да регулира дейността на ендокринната система и артериалното налягане. Забавя процесите на стареене. Повишава ефекта от работата на имунната система. Подобрява настроението и психологическото равновесие. Регулира функциите на храносмилателния тракт и дейността на клетките в главния мозък. Премахва някои ви-

Учените са доказали, че нарушеният режим будуване/сън може да повлияе на нивото на мелатонин в кръвта. А ако то е ниско, започват да се ускоряват процесите на стареене, нараства вероятността от развитие на ракови образувания, трупат се излишни килограми.

За денонощие при възрастните се синтезират около 30 мкг мелатонин. С годините нормата постепенно намалява, което често води до безсъние.

За да не пречите на производството на хормона, трябва да не превръщате нощта в ден. Ако се налага да работите до късно, нека да не е на ярка, а на приглушена светлина. Спускайте плътни щори или завеси на прозорците. Не спете на включен телевизор или нощна лампа.

Най-важното е да заспивате не по-късно от полунощ, нали помните – максималното количество мелатонин се произвежда от 0 до 5 часа.

Малки количества може да си набавите от продукти като вишни, портокали, ананаси, фенел, кориандър, слънчогледови семки.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.