Защо малките деца не трябва да пият газирани напитки

В интернет излезе статия на електронното испанско списание Hola.com, която гласи, че газираните напитки са много вредни за децата, като увеличават тяхната агресивност.

Във всички видове безалхолни напитки се съдържа захар, като при някои тя достига 8 лъжици, което от своя страна е една от главните причини за затлъстяването на децата. На по късен етап от живота си те се превръщат в зрели хора с доста наднормено тегло.

Безалкохолните напитки не осигуряват хранителни вещества на организма ни, но за сметка на това те ни дават допълнителна енергия. Причина за голямата активност, която ни дават тези продукти е голямото съдържание на захар, сол и мазнини в тях. В момента главната цел на специалистите, които изследват безалкохолните напитки е да установят как те действат на детския организъм, характера и поведението.

Американското специализирано издание Journal of Pediatrics публикува тревожните данни за въздействието на безалкохолните напитки върху децата, като информацията е взета след направено подробно проучване.
Направените изследвания показват, че 45 на сто от американските деца на възраст до 5 години пият безалхолни напитки поне по четири чаши на ден. Задачата на специалистите е да опитат да разберат дали тази консумация влияе по някакъв начин на агресивното поведение помежду им.

deca-280x280В безалкохолните напитки се съдържат вещества, като газирана вода, царевичен сироп, аспартам, натриев бензоат и кофеин и те са представени на потребителя на етикета на напитката. След като се прочетат внимателно съставките, които съдържа безалкохолното може да се направи равносметка, че със сигурност това съдържание води до промяна на поведението. След като тези вещества са събрани на едно мяста, те представляват един невероятен коктейл от стимуланти, които оказват въздействие на мозъчната кора. След консумация и попадането на съставките в организма на децата те стават много по енергични, активни, напрегнати и свръх възбудени и по този начин се отключва тяхната агресивност.

За да се направят нужните изследвания са трябвали много деца, които да участват, за да може данните, които се посочат да бъдат най-точни. В крайна сметка в проучването вземат участие над 3000 деца, които са оценявани по точкова система от 1 до 100. Колкото по висок е бил резултата, толкова по агресивни била децата.

По информация от дадените данни пет годишните деца събират общо 56 точки, когато консумират по една чаша безалкохолна напитка на ден, 58 точки на агресивност са събрани от децата, които пият по две чаши безалкохолно на ден, а тези деца, които пият над четири чаши събират 62 точки на агресивност.
Всички тези данни сочат, че на децата не бива да се позволява да консумират безалкохолни напитки, защото са вредни за организма им и същевременно ги правят много надменни и агресивни. Препоръчваме да замените безалкохолното с фрешове или натурални сокове, а газираните напитки да се дават като награда например или на специален повод.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.