https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо мъжете не страдат толкова често от астма?

0

Жените страдат по-често от астма, за разлика от мъжете. причина за това са един вид клетки, които действат по особен начин при мъжете

астма

Астмата е хронично заболяване, включващо дихателните пътища в белите дробове. Тези дихателни пътища, или бронхиални тръби, позволяват на въздуха да влезе и излезе от белите дробове.

Ако имате астма, дихателните пътища ви винаги са възпалени. Те стават още подути и мускулите около дихателните пътища могат да се затягат, когато нещо предизвика симптомите. Това затруднява въздуха да се движи в и извън белите дробове, причинявайки симптоми като кашлица, хрипове, задух и / или стягане в гърдите.

Според учените причината мъжете да са по-малко податливи на алергия е, че специалните лимфоидни клетки усещат силното присъствие на тестостерон. Тези клетки спират да се размножават до нива, които биха породили реакция. Така ILC2s клетките в белите дробове на мъжете остават в нормален обем. Това и причината те да боледуват от астма по-рядко и в по-контролируеми форми.

Феноменът работи и при други видове алергии. Освен в белите дробове такъв тип имунни клетки има в кожата и в други органи. Предназначението им е да произвеждат възпалителни белтъци (протеини). Но когато се активират от несъществуваща по принцип заплаха за човека, предизвикат възпаление на белия дроб и увреждане в отговор на всички фактори за алергична астма – полени, домашен прах, цигарен дим, косми от домашни любимци.

Като използват новите знания за защитната роля на тестостерона, учените ще разработват нови терапии срещу алергия и астма. Чрез техники за имитиране на хормоналната регулация на въпросните имунни клетки може да се създаде метод за предотвратяване и контрол на тези заболявания. Подобни механизмите манипулират хормоналните пътеки в най-новите терапии за лечение на рак на гърдата и други заболявания, свързани с жлезите с вътрешна секреция.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.