Защо крушата крие толкова полезни свойства в себе си?

Оказва се, че крушата е един от най-полезните плодове, които можем да си хапнем през есента. Те не съдържат безценните омега-3 мастни киселини, но това не им пречи да потискат възпалителни процеси в организма. Това ароматните круши правят благодарение на антиоксидантите, които съдържат. Дори много повече, флавоноидите в този меден плод носят ползи не само на сърдечносъдовото здраве, но и имат антираков ефект.

santa maria 3Както всички знаем, повечето консумация на плодове и зеленчуци предотвратява възможността да развием диабет. Но измежду всички растителни продукти, може би само крушата и ябълката са плодовете, които притежават най-силно изразен ефект за намаляне на риска от захарна болест. Въпреки, че почти всички сортове круши се топят от сладост, то те са чудесен начин да си направим естествена профилактика срещу диабет тип 2, най-вече заради съдържанието в тях на три групи флавоноиди, които имат свойството да подобряват чувствителността на клетките към инсулина. А това са: 1. флавоноли, включително изорамнетин, кверцетин и каемпферол; 2. фалаван-3-оли и по-специално епицатекин; и 3. антоцианини, на които са богати сортовете с червена коричка.

Крушите са много полезни и за стомаха плодове. Заради своя безценен състав, те редуцират вероятността от появата на рак на стомаха. Това действие идва от състава на флавоноидите в тях, и по-точно от канелените киселини – кумарова киселина, ферулова и 5-кафеоилхинова киселина. Изследване посочва, че на ден е достатъчно да се хапват по 2 до 4 порции круши, като една порция се равнява на количество, колкото топка за тенис, и това ще помогне на риска от рак на стомаха да падне до минимум. 

Богата е още на фосфор, калций, магнезий и изключително много на калий, с което крушата става подходяща и при профилактиката на високото кръвно и остеопорозата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.