Защо коремът ми е вечно подут?

Коремът може да е подут и заради консумацията на уж безобидни храни

подут корем
Защо коремът ми е вечно подут?

Кои храни подуват корема? Това са някои зърнени храни като пшеница и ръж, всякакви продукти, които съдържат подсладители като сорбитол, манитол, аспартам, ксилитол.

Специалистите по хранене подчертават, че не е нужно да изключим всички тези продукти от диетата си, защото накрая ще се окаже, че не можем да ядем почти нищо. Напротив, те просто трябва да се ограничават и да се внимава с комбинациите.

Другото основно правило е, че тази диета не бива да се спазва за дълъг период, а по скоро да се изпробва – тоест
да ограничите за няколко седмици една от групите храни, които не са благоприятни за храносмилането, след това друга и т.н. Целта е да установите кои точно храни са рискови за вашето храносмилане и след това да ограничавате само тях. Защото при едни хора синдромът на подутия стомах се получава единствено от млечни храни, при други рискови са единствено бобовите, а при трети – само тези с подсладители.

При някои хора премахването на цялата гама рискови храни за период от 1-2 месеца води до промяна на чревната флора и на практика след това дори и прием на същите продукти няма вече да предизвиква дискомфорт. Този тип хора е добре да правят режима просто профилактично веднъж или два пъти годишно. При трети пък действа най-добре вариантът количеството прием на ден от рисковите храни да се намали значително и да се приема само по един рисков продукт на хранене, без да се комбинират няколко. Така на практика може да ядете всичко, което ви се яде, просто по малко и не наведнъж.

В основата си тази диета е замислена като лечебна при хора, които страдат от вечно подут стомах, запек, газове, болезнено храносмилане. Нейните позитиви са преди всичко здравословни, но при продължително спазване хората, които я изпробват, признават, че най-накрая губят вечно изразения си корем. Защото при някои проблемът не е просто в мускулатурата, а в издуването на стомаха и червата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.