Защо жените са по-застрашени от заболявания на щитовидната жлеза?

Медицинската наука няма точно обяснение защо жените страдат повече от нарушения при щитовидната жлеза отколкото мъжете, но това е факт

щитовидната жлеза

Установено е, че нарушенията на щитовидната жлеза се срещат по-често при дами, подложени на постоянен стрес. Роля играе наследствеността. Има и особено рискови периоди, свързани с промени в организма: пубертетът около появата на първата менструация, бременността и първите 6 месеца след раждането, менопаузата. През тези периоди ендокринолозите препоръчват жените непременно да си правят профилактични прегледи.

Щитовидната жлеза е малък орган с формата на пеперуда, разположен в предната част на шията. Той произвежда тироидни хормони – жизненоважни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Промените във функцията му могат да предизвикат здравословни проблеми.

Много често в началото няма никакви симптоми за тези промени. Така е с възлите по щитовидната жлеза – в ранния си стадий те не й пречат да работи нормално. Не могат да се диагностицират при изследване на хормоните. Появата им се открива само с ехо-графско изследване.

Когато образуванията нараснат, могат да се усетят при опипване. Освен това се появят и оплаквания: болка, дискомфорт при преглъщане, затруднено дишане, дрезгав глас. В някои случаи, когато възлите започнат да произвеждат повече хормони, отколкото нормално произвежда
здравата жлеза, се усеща повишено психическо напрежение, сърцебиене, непоносимост към топлина, мускулна слабост, треперене, настъпва необяснима загуба на тегло. При подобни симптоми е абсолютно задължително жените веднага да отидат на лекар.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.