https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо и как се появява неалергичният ринит?

0

Говорим за ринит, когато имаме налице възпалена носна лигавица в комбинация с подуване. От там следва запушване на носа или изтичане на назални секрети. При причина за ринита една или друга субстанция /най-често полен/, тогава говорим за алергичен ринит. Всички останали случаи спадат към неалергичните ринити. При тях най-често бива наблюдавано разширяване на кръвоносните съдове на носа и оттам натрупване на секрети. Наблюдават се назална конгестия и катари (натрупване на течности в носните кухини). И макар да се води като безвредно състояние, и от неалергичния ринит може да има редица усложнения. Като например:

– Назални полипи – това са доброкачествени мехурчета, които са изпълнени с течност, намиращи се в синусите или в носните кухини. Може да се стигне до там, че големите назални полипи да запушат въздухоносните пътища в черепа.
– Синузит – това е най-честото странично действие, с хроничен характер, което може да ви се случи след един неалергичен ринит. Синузитът всъщност представлява бактериална или вирусна инфекция в синусите, която се появява в следствие на възпаление или подуване на носната лигавица, което подуване блокира оттичането на секрети от синусите.

images (1)Защо се появява неалергичен ринит? Причините или следствията може да са много и най-различни, свързани както с вътрешни, така и с външни фактори. За външни фактори се говори, когато има налице различни вируси, развиващи се в носната или гърлената лигавици, както и заради промените във влажността на въздуха. За вътрешни фактори се говори, когато има промени в хормоналния баланс на организма, каквито промени са налице по време на бременност, пубертет, при прием на хормонални контрацептиви или хормонозаместително лечение. Известно е, че стресът също може да отключи неалергичен ринит.

И макар да не е сериозно състояние, неалергичния ринит определено включва силен дискомфорт, който в повечето случай налага да се лекува. Много зависи самото лечение от тежестта и подлежащата причина. В най-леките случай е достатъчно само да се промият носните кухини със солен разтвор, който може да се закупи във всяка аптека без рецепта. И симптомите биват туширани. Но в по-тежките случаи се налага прием на лекарства, които може да са както отпускани свободно, така и след лекарско предписание.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.