Защо е важно почистването на носа?

Представете си носа като климатик на вашето тяло

 

почистване на нос

Често не харесваме формата на носа си, друг път се възмущаваме, защото е запушен. Но правим ли необходимото за неговото здраве?

Почистването на носа не е просто хигиенна процедура, но терапевтична. Така ще прочистим носните проходи от прах, мръсотия, секрети, алергени и бактерии, които се натрупват в тях.

Индийската или по-скоро източната медицина, например, проповядва да се пречисти редовно носа, като се измива с топла вода, която трябва да се изсмърка през едната ноздра, а през другата да се изкара. Водата се слава в шепата. След това процедурата се повтаря за обратното, като сменяте ноздрите.

Всичко това има само ползи за здравето на носа. Но на практика се оказва, че за някои тази процедура е сложна и няма да проработи от първия път. Разбира се, нищо не се получава и не дава резултат от първия път, затова, ако не прочиствате носа си редовно, не се оплаквайте от честите настинки. Освен това, от тази процедура се нуждаят мъжете, които използват електрически самобръсначки, както и онези, които имат котки или други космати любимци.

Може да си закупите и специален уред за почистване на носа от аптеките. Това са бебешките уреди, които се ползват за издърпване на секрети от носа на бебето. Може и да добавяте към водата сол или други полезни отвари като лайка, цвят от невен и мента.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.