Защо децата боледуват от диабет?

Детският диабет е предотвратим

Детският диабет е предотвратим

Официалната статистика е категорична: около 15% от диабетиците у нас са деца. Този факт е тревожен – известно е, че става дума за сериозно заболяване с продължително лечение, а един детски организъм тепърва предстои да се развива и адаптира към изпитанията на живота.

Детският диабет е предотвратим
Детският диабет е предотвратим
Важен ли е наследственият фактор?
Специалистите смятат, че семействата, в които има диабетици, трябва да са особено загрижени за здравето на всяко новородено от тях дете. Предразположението към захарната болест се наследява, макар че не е задължително страданието да се прояви. Правилно избраният начин на отглеждане, особено храненето, могат да потиснат естествената склонност и да направят възможно едно напълно здраво детство и израстване.

Какво причинява болестта на младия организъм?
Семействата с малки деца трябва да са информирани, че болестта при подрастващите е диабет от първи тип – т.е. бета-клетките на задстомашната жлеза не произвеждат инсулин и този дефицит трябва да се попълва като мярка за поддържане на жизнените функции.

Защо се случва това?
Диабетът от първи тип е автоимунно заболяване: панкреасът спира производството на инсулин, след като собствените имунни фактори разпознават бета-клетките му като заплаха и ги разрушават. Проучванията посочват като причина за автоимунната реакция острите вирусни заболявания, преживян стрес или сериозна травма. Някои изследователи стигат и до по-детайлни подробности, като споменават сред причинителите на болестта твърде ранното захранване с животински млека (краве, овче) или отсъствие и много кратко кърмене от майката.

Грижа за килограмите: това не е каприз или суета!
Широко прокламираните в България програми за здравословно хранене на децата не са мода или флирт на властта с народа, а демонстрация на добри намерения по темата “детско здравеопазване”. За жалост – наистина само добри намерения, защото българчетата масово са все така охранени и със здраве в риск. Освен това подобни програми биха проработили единствено ако и семействата са фактор в тях – а това все още не се случва по много причини.

Храненето със закуски от бяло брашно, почти отровните колбаси, любимата на всички мъници храна от типа “фаст фууд” с проклетите картофки от “Макдоналдс” – всичко това е в списъка на причините за затлъстяването на най-младите българи. Да не говорим за планините от вафли, кроасани, снаксове и чипс, които се изяждат в междучасията във всяко българско училище.

Защо това е опасно? Висококалоричната храна с проблемен състав принуждава детския панкреас да произвежда непосилно големи количества инсулин, които все пак не са достатъчни за преработването на поетите количества. Това от една страна изтощава потенциала на детския организъм, от друга го принуждава да трупа мастни депа.

Има ли решение?
Детският диабет не е безобидна хрема и не преминава сам за седмица. Редовните консултации с ендокринолог са задължителни – само той може да състави индивидуалната инсулинова схема на прием. Или да препоръча природолечението, което ще помогне да се преодолеят праговете на болестта. Стандартна схема и универсална прогноза няма: винаги трябва да се отчитат индивидуалните фактори и да се действа с компетентност, като се отчитат етапните промени на израстването. Ако например едно дете със свръхтегло отслабне, произвежданият от панкреаса му инсулин може да се окаже достатъчен и терапевтът да прецени за възможно продължение на лечението без допълнително внасяне на хормона.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.