https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо бременните имат нужда от витамин В12?

0

Особено важно е витамин В12 да постъпва редовно и в достатъчно количество по време на бременността

витамин В12

Децата, родени от жени, които са имали недостиг на витамин В12, са изложени на по-голям риск от диабет тип 2 и други метаболитни нарушения. За това  предупреди Британската асоциация на ендокринолозите.

Бременните с недостиг на витамин В12 по-често раждат бебета с наднормено тегло. Още в ранните години при такова дете се установява по-висока резистентност към инсулина. Има и завишен риск за развитието на диабет тип 2. Причината е, че поднормените нива на
витамина водят до грешки в производството на хормона лептин. Този хормон по време на хранене съобщава на мозъка кога гладът е заситен. Щом информацията не се подава навреме въпреки достатъчното количество храна, се стига до системно преяждане, наднормено тегло и затлъстяване. А излишните килограми са един от доказаните рискови фактори за диабет тип 2.

Смята се, че недостигът на В12 залага в зародиша „програма“ за ускорен растеж в утробата и склонност към натрупване на мастна тъкан по-късно в живота. В отсъствие на витамина в плацентата се пораждат биохимични процеси, които влияят на изявата на гените, отговорни за производството на лептина.

В кърмаческата възраст единственият източник на В12 за детето е майчиното мляко. Когато в организма на майката той не достига, е под нормата и за кърмачето. Неустановеният и нелекуван дефицит на В12 при бебето води до тежки и трайни неврологични увреждания.

Новите констатации за вътреутробното развитие в условия на поднормен В12 може да наложат преразглеждане на препоръките какво трябва е нивото на витамина по време на бременност, смятат ендокринолозите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.