Защо болят коленете: симптоми и усещания

Защо болят коленете, или по-скоро защо ни въртят коленете? Има много причини, повечето от които са свързани с други заболявания

болят коленете

Въртят ме коленете! С тази фраза обикновено се обозначават внезапни болки в коленете. Понякога те са съпроводени със странен звук, който идва от триенето в ставите и връзките. Получава се по няколко причини. Ето някои от най-важните.

Остеоартрит

При него е налице дегенеративно изменение на ставните повърхности. Коленните стави са едни от най-важните, защото носят цялата тежест на тялото. Това е предпоставка за износването им. При остеоартрит се появяват нови образувания по костите, т.нар. шипове. В опита си тялото да реши проблема с изхабения хрущял то трупа микроелементи на места, които не са подходящи. Шиповете затрудняват движението на ставите. Предизвикват болка. Лечението се състои в отслабване, прием на противовъзпалителни медикаменти, кортикостероиди и други.

Хронични травми

Те са фактор за поява на остеоартрит по принцип, но е редно да се споменат и отделно. Сред тях са спортът на младини, при който се гонят рекорди. А също спорадичните физически занимания при обездвижване – фрактури на костния израстък на подбедрената кост (тибия), където се залавя връзката на капачката на коляното. Свързва се с бурното израстване, особено в съчетание с активен спорт. Лекува се с покой.

Скъсване на коленни връзки

Менискусите и кръстните връзки са изградени от съединителна тъкан. Те участват в строежа на коленната става като крепителни елементи. Връзките могат да се скъсат или увредят при спортни травми, ходене или дори от внезапна промяна на положението на тялото. Съпровождат се с болка, невъзможност за движение, подуване на ставата. Лечението може да е консервативно, а може да се наложи и операция.

Някои професии са свързани с хроничен стрес за ставите, износване и остеоартрит. Сред тях са такива, при които се изискват повдигане и пренасяне на тежести.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.