https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо биологичният часовник изведнъж нарушава своя ход?

0

Биологичният часовник все още е загадка за учените

биологичен часовник
Учените открили, че в първите дни от живота си бебетата живеят по 25-часов ритъм и едва след известно време се пренастройват на 24-часов, денонощен. Т.е. едва роден, малкият човек се подлага на силен стрес: в „неговото“ денонощие не му достига цял час!

Именно с този стрес се обясняват възникващото впоследствие (и за щастие крайно рядко) много тежко и нелечимо заболяване – прогерия. Тя се състои в това, че обикновеното, нормално развиващо се дете от един момент започва стремително да старее. Съвременната наука не е в състояние да спре този процес. В света са регистрирани около 150 подобни случая и всички те обикновено завършват трагично: за десет-петнадесет години децата се превръщат в развалини и умират, непрекрачили и тридесетгодишна възраст.

Шегите на биоброяча

Така например живялата през миналия век французойка Луиза Раваляк от петгодишна започнала изведнъж бурно да се развива и на осем години се оформила като възрастна жена. Нещо повече – забременяла и родила здраво дете. На шестнадесет имала вече три, но изглеждала по-възрастна от собствената си майка. Починала на двадесет и пет години като грохнала старица.

А унгарският крал Лудвйг II не достигнал и до тази възраст. На девет години вече гонел бавачките и придворните дами, като се сдобил със славата на голям донжуан. На тринадесет имал гъста брада, мустаци и… подагра. На петнадесет негово величество се оженил, на шестнадесет станал щастлив баща на законен наследник (имал и незаконни – според слуховете около двадесет). Но не се радвал дълго на живота: след няколко години побелял, оплешивял, зъбите му опадали и изгубил интерес към жените. И скоро оставил кралицата вдовица, недоживял и до двадесет години…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.