Засилете защитните сили на тялото, като го закалите

За да засилите защитните сили на тялото е добре да започнете да правите закаляващи процедури. И колкото по-рано започнете, толкова по-добре

тялото
Не ви харесва, но това е положението по нашите географски ширини – идва зима. Може да подсилите защитните сили на организма си, като закалите тялото.

Водните процедури са най-ефикасни, но започнете с влажни обтривания.

Утринните часове са подходящо време. Температурата в банята трябва да е 17-20 градуса. Намокрете плътна хавлиена кърпа с топла вода – 34-35 градуса. Обтри-вайте енергично тялото 3 минути и го подсушете. Постарайте се да не излизате скоро след това.

След 3-4 сутрешни процедури охладете водата с 1-2 градуса. Постепенно я понижавайте до 18 градуса, още по-добре до 16.

Преди да преминете към контрастните душове на тялото, пробвайте с бани на китките и стъпалата. Потопете ги за 10-12 секунди в топла вода – до 38 градуса, а след това ги дръжте също толкова време във вода с температура 32 градуса. Студената постепенно охлаждайте през няколко дни до 15 градуса. И тази процедура не трябва да надхвърля 3 минути.

След като за 2-3 седмици тялото вече е подготвено, може да си позволите контрастни душове. В началото амплитудата не трябва да е много голяма. Топлата вода може да е 38 градуса, а студената – 28. Редуват се поне 4-5 пъти. Продължителността на престоя под топла струя е минута и половина, под студена – 30 секунди. Постепенно увеличавайте градусите на топлата вода и намалявайте тези на студената. Може да стигнете до 40-42 градуса за 15-30 секунди и 26-20 градуса за 5-10 секунди.

Този начин на закаляване се прилага само при здрави хора. Той има и други полезни действия – укрепва сърдечносъдовата система.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.