https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да намалите ефективно вредите от заседналия начин на живот?

0

Вредите от заседналия начин на живот може да са фатални

zasednaliya nachin na jivot
Всекидневното седене часове наред бавно ни убива, показват резултатите от медицински изследвания. Продължава да расте броят на здравословните проблеми, причинени от обездвижването – наднормено тегло, запек, натрупвания на мазнини по корема, сърдечни заболявания, диабет тип 2, болки в гърба, врата и кръста.

Веднага след като седнем, активността на мускулите драстично намалява. След 3 часа в това положение се понижава с 50% артериалното разширение, в резултат на което се намалява притокът на кръв и се затруднява изпомпването в посока към сърцето. При по-продължително заседяване инсулинът започва да губи от способността си да регулира по ефективен начин използването на кръвната захар, което повишава риска от развитие на диабет тип 2. А когато съчетаем продължителното седене с кръстосване на краката, допълнително затрудняваме работата на венозната и лимфната система.

Има ли начин да поддържаме добро здраве, въпреки че седим в офиса по 8 часа дневно? Специалистите са позитивно настроени, но с уговорката да полагаме целенасочени усилия за по-голяма физическа активност. Те съветват да не пропускаме възможността да ходим пеша.

На всеки час работа зад бюрото трябва да ставаме и се разхождаме 2 минути. Желателно е постепенно да увеличаваме времето до 4-5 минути. Това минимално усилие понижава риска от преждевременна смърт с 33 %, твърдят експертите. В рамките на деня трябва да стоим изправени на краката си поне 2 часа. Може да включим и времето, в което провеждаме телефонни разговори.

От голяма полза е спортуването преди началото на работния ден или след края му. Сутрешната тренировка е за предпочитане. Освен че тонизира и зарежда с енергия, тя ускорява
метаболизма и най-пълноценно изгаря мазнините. Предимството на вечерното спортуване е разтоварването от стреса и отърсването от служебните проблеми, което осигурява пълноценен сън.

Много е важно хората със заседнал начин на живот да се придържат към правилата за рационално хранене. Диетолозите съветват да се спазва схемата на трите основни хранения -пропускането на всяко едно от тях води до забавяне на метаболитните реакции и до компенсиране с по-големи количества при следващото хранене, което е предпоставка за натрупване на мазнини. Предимно растителни продукти в менюто ще решат ефективно проблема със запека. Върху работата на червата добре действат и зърнените култури. Междинните хранения са полезни дотолкова, доколкото помагат да не прегладняваме твърде много за основните. Можем да потушим глада с плодов фреш или зеленчуково смути, с шепа сурови ядки или плод.

Ако работите до късно вечер, няма как да спазвате правилото за ранна вечеря. Това в никакъв случай не е фатално, пише „Всичко за семейството“. Важно е последното ядене да бъде поне два часа преди лягане, за да осигурите достатъчно време на стомашно-чревната система да евакуира храната и течностите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.