https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Искате за имате запек? Яжте повече шоколад

0

Редовният запек е кошмар, който съпътства ежедневието на всеки четвърти българин, като 80% от потърпевшите са дами

zapek
Заседнал начин на живот, прием на малко количество течности, бедна на фибри храна, отлагане на посещението в тоалетната. Всичко това се нарежда сред причините за запека. Но има и обстоятелства, които сигурно не разпознавате като допринасящи и задълбочаващи проблема, но са.

Понижена функция на щитовидната жлеза

Може да се окаже, че това състояние има отношение към проблемите ви с изхождането. Не е задължително всеки с проблем с щитовидната жлеза да изпитва трудности с освобождаването на дебелото черво. Нито пък наличието на запек да е задължителен знак за хипотиреоидизъм, но не е изключено.

Често похапване на шоколад

Не стига, че ви се лепи само докато го гледате, ами се отразява неблагоприятно и на отделителната ви система! Не бързайте да се отчайвате. На някои хора шоколадът действа точно по обратния начин. Ако се чудите вие от кои сте, извадете напълно шоколада за известно време от диетата си и установете.

Калций и желязо

Някои заболявания налагат допълнителен прием на тези елементи, а това не е изключено да се отрази запичащо на организма. Ако терапията с калций
или желязо е задължителна и няма как да я пропуснете, консултирайте се с лекуващия лекар с какво да си помогнете за облекчаване на констипацията.

Млечни продукти и месо

И тяхната консумация не остава ненаказана, ако количествата са над допустимото или доминират в диетата. Ако не можете без тях, не забравяйте салатата. Нито плодовете между храненията.

Продължителна употреба на слабителни средства

Едва ли сте прибегнали до употребата им без причина, пише „За жената“. Но е задължително да не посягате към тях непрекъснато, защото организмът може да привикне и да откаже да се справя без тяхна помощ.

Консултирайте се със специалист как по друг начин да приучите стомаха си да бъде по-редовен и използвайте слабително по предписание или в краен случай.

Антиациди

Някои медикаменти за борба със стомашните киселини не е изключено да повлияят на редовността ви в тоалетната. За щастие в аптеката има богат избор и имате възможност да смените един медикамент с друг, който няма да задълбочава запека.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.