https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Запек при децата: кога трябва да се притесняваме?

0

Запек при децата е относително понятие, доколкото зависи от възрастта и начина на хранене

zapek
Например новородените, които са на естествено хранене, се изхождат след всяко ядене – 6-7 пъти дневно, а ако са на адаптирано мляко -1-2 пъти. В случай че се появи констипация в първите седмици след раждането, задължително се консултирайте със специалист, тъй като може да става дума за вродено заболяване. До 1 година е нормално голямата нужда да идва до 2-3 пъти дневно, а след годинка -1-2 пъти.

За бебе около 6-7 месеца два дни без изхождане могат да се възприемат като запек. При по-големи деца критерият се доближава до този за възрастните – 3-4 дни. При тях причината може да е на психическа основа. Например трудно адаптиране към нови условия – при тръгване на детска градина, училище.

Педиатрите се стремят максимално щадящо да лекуват запека при кърмачетата. Някои предписват слабителни средства на майката, за да може бебето да получи лекарството чрез млякото. Може да използвате термометър, за да улесните изхождането. Намажете ануса с крем, поставете в него термометъра и внимателно завъртете в двете посоки няколко пъти. Ако не постигнете ефект, опитайте клизма с детски иригатор.

Храненето играе важна роля за лечение на запека. Ако бебето е на адаптирано мляко, пригответе го не с вода, а с отвара от овесени ядки. При по-големи деца трябва да включите в менюто круши, сливи, пъпеш, диня, грозде, домат. За по-добро слабително действие е необходимо плодовете и зеленчуците да се ядат на гладно. При децата в училищна възраст проблемът обикновено опира до консумация предимно на сухи храни. Направете менюто здравословно, като включите супи, готвени ястия, сокове.

Ако не постигнете добър резултат, потърсете помощта на специалист, който ще установи причината. Преди да приложите медикаментозна терапия, опитайте с препарати на плодова основа, комбинирани с пробиотик.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.