Залагайте на рибните продукти срещу следродилна депресия

Ако искате да се справите със следродилната депресия, навреме трябва да вземете мерки. Още по време на бременността дори. Наблягайте на консумацията на риба и рибни продукти, за да бъдете ведра и да не изпадате в мрачни настроения, съветват учени. Това действително има логика, тъй като в рибните продукти има много омега 3 мастни киселини, които са много важни за общото здраве на жената – и физическо, и психическо. Най-богати на това вещество са мазните видове риби, като сьомгата.

И все пак не прекалявайте, защото многото риба може да бъде опасно за бебето. Повече от 3 пъти седмично не бива да хапвате от морските дарове. Според статистиката, следродилната депресия засяга до 13% от жените. В някои случаи състоянието може да продължи повече от година, дори и с провеждането на консултации и лечение.

pregnant woman prepares to eatЗа да докажат, че омега 3 мастните киселини са полезни, учени са направили проучване, в което са взели участие 26 бременни жени. Те са приемали рибено масло 5 пъти в седмицата, започвайки от около 24-та седмица на бременността. Други 26 бременни приемат плацебо хапчета, съдържащи царевично олио. След раждането на бебето, учените са анализирали и са извели резултатите, че жените, които са приемали хапчетата с омега-3 мастните киселини, имат много по-добри резултати в емоционалното състояние от останалите.

Някои видове риби дори са забранени за консумация от бременни жени, като акула, риба меч и марлин, за да не навредят на бебето.

Все пак имайте предвид, че за да бъдете спокойни и след раждането, трябва да сте щастливи, в това число любимите хора да ви помагат и да не ви оставят сами да се справяте с бебето. Понякога следродилната депресия не се проявява никога или в много ниска степен, когато имате любящ човек до себе си.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.