https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Коя закуска е вредна за здравето ни?

0

Правилната закуска дава не само добър старт на деня, но подобрява и здравето

zakuska
Често неправилното хранене започва от сутринта. Много хора слагат на масата си неособено правилна закуска

Три са основните видове непълноценна закуска, която се употребява в нашето ежедневие. Едната е много въглехидратна – банички, кифли, мекици, която немалко хора предпочитат. Другият вид е изобщо липсата на хранене сутрин. Някои хора пият кафе, из-пушват една цигара, много рядко хапват нещо малко. И третият вид непълноценна закуска е т.нар. балансирана с голямо количество въглехидрати, които идват от корнфлейкс, залят с прясно мляко.

Гликемичният индекс на корнфлейкса е много висок – 110. Той покачва мощно захарите в нашето тяло и създава предпоставка за натрупване на голям обем от мазнини.

Не е ли добре да даваме такава закуска на децата си?

Често нашите деца стартират деня си с корнфейкс с мляко или с филия с течен шоколад, а този тип храна няма в себе си никакви полезни компоненти – нито витамини, нито минерали, нито нутриенти, а основно въглехидрати. Най-важният фактор в нашето тяло е зад-стомашната жлеза – панкреасът. Той отговаря за сигналите на нуждата от хранене в организма. Когато се покачи кръвната захар, се отделя инсулин, който обира излишното количество кръвна зaxap и снижава рязко нивото й. В такъв момент се отделят много мазнини в нашия организъм. Всеки пик на прием на въглехидрати води до качване и слизане на кръвна захар. Панкреасът е вкаран във влака на ужасите, пише „Рецепти за здраве“. Той непрекъснато трябва да работи до момент, в който ще се изтощи. Има хора, които страдат от диабет тип 2 и често причината е изтощаване на задстомашната жлеза.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.