Загубата на тегло може да спаси жените от рак на гърдата

Рак на гърдата – диагноза, която стресира много жени. Оказа се, че има начин да се намали риска от рак на гърдата. Ето как!

рак на гърдата
Известно е, че наднорменото тегло повишава риска от развитие на рак на гърдата. Това е така, тъй като мастните клетки произвеждат хормони, които спомагат за образуването на тумори

Досега обаче учените не са знаели дали загубата на тегло спомага за предпазване от рак на гърдата, казва Zee News.

Специалисти от САЩ анализираха данните за 61 000 жени на възраст 50 до 79 години. Участниците бяха следвани в продължение на 11 години. Изследването показа, че загубата на тегло значително намалява вероятността от развитие на рак на гърдата. По този начин при жените, които са загубили 5% от собственото си тегло, рискът от рак е намалял с 12%. И тези, които са загубили 15% от теглото си, рискът е с 37% по-малко.

Персоналът на Университета в Кливланд свързва рака на гърдата с бактериален дисбаланс. Изследователите установиха, че съставът на микрофлората на гръдната тъкан при жени с рак на гърдата и здрави жени е различен. В тъканите на млечната жлеза на здравите жени имаше повече бактерии от вида Methylobacterium.

И още нещо интересно по темата: една жена може да боядисва косата само 2 до 5 пъти годишно. В същото време, заслужава си да се ограничи боядисването на косата, за да намалите риска от рак. Честото използване на бои за коса увеличава риска от развитието на рака на гърдата с 14%.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.