https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Заболяванията на простата жлеза – психосоматични причини

0

Заболяванията на простата жлеза могат да се дължат и на психосоматични причини, като страхове и притеснения

zabolyavaniya na prostatata
Заболяванията на простата жлеза – психосоматични причини

Заболявания на простатата – причините са много, но вижте тази мъжка болест от друг ъгъл.

Според психотерапевта Луиза Хей вероятната причина за заболяванията на простатата жлеза са вътрешните страхове, които отслабват действието на мъжката сила, появява се чувство за вина и вяра в стареенето. Можете да си помогнете, като си повтаряте: „Моят дух е вечно млад, аз обичам себе си и одобрявам всичко, което правя, и признавам собствената си сила“.

Правилното поведение при психосоматични заболявания е едновременно с терапията на простатит при уролога да се посещава психолог.

Психолозите открояват четири типа основни преживявания, които могат да доведат до проблеми, свързани с простатата (простатит, аденом на простатата, рак на простатата).

1. Простатата отделя секрет, който е съставна част на семенната течност, затова част от заболяванията на простатата са свързани с репродуктивната функция на мъжа. Ако той, особено ако е на възраст, наблюдава събития, които теоретично могат да доведат до заплаха за продължаването на неговия род, мозъкът му „подава команда“ на простатата да бъде по-ефективна (чрез увеличаване на размера, за
да е по-продуктивна), за да бъде продължен родът.

Например в семейството на дъщерята се ражда дете със синдром на Даун. Дядото силно се тревожи (подсъзнателно страда, че неговият внук няма да има потомство). Скоро му откриват аденом на простатата.

2. Секретът на простатата жлеза е алкален – това е необходимо, за да могат сперматозоидите да преминат през киселата среда на влагалището. Ако жената е прекалено „кисела“ (постоянно вдига скандали, мърмори), организмът на мъжа решава да увеличи количеството на алкалния секрет на простатата (отново чрез увеличаване на площта й), за да преодолее високата „киселинност“ на жената. Така постоянните скандали и изяснявания на отношенията могат да доведат до проблеми с простатата.

3. В секрета на простатата жлеза има вещества, които отговарят за дезинфекцията на пикочополовите пътища. Ако мъжът усеща, че сексуалните му отношения не са чисти, правилни (има множество връзки, постоянно изневерява на жена си), простатата му започва да решава въпроса с „изчистването
от мръсотията вместо него.

4. Четвъртата причина е силното негативно напрежение на мъжа. Понякога наричат простатата второто сърце на мъжа. Когато, образно казано, „сърцето боли“ и това е свързано с някаква семейна тема, може да пострада именно простатата. Например от рак на простатата заболява мъж, чиято дъщеря е изоставена от съпруга си заради друга жена. Ако тревогите не са големи, във възстановителната фаза на болестта започва простатит, пише „Феномен“. Ако са интензивни, това може да доведе до рак в активната фаза на конфликта. В този случай решението е да се промени отношението към проблема, след което е възможно оздравяване…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.