https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Заболявания на костите: И възрастните хора страдат от рахит

0

Костите омекват заради недостига на витамин Д, без който калцият от храната не може да се усвои

костите
Заболявания на костите: И възрастните хора страдат от рахит

Състоянието на костите е като рахит, но при възрастни. Терминът за него е остеомалация. Лишен от калций, организмът си го набавя, като „изяжда“ костите, обясни доц. Пламен Попиванов от Александровска болница.

Костите се състоят от 40% колаген във вид на фини сухожилия и 60% калциеви кристали. Ако се сравнят с бетонна колона, бетонът е калцият, а колагенът е арматурата. Ако в бетона има железа, без да са свързани в мрежа, колоната не е здрава. Ако колагенът е 60-70%, има много желязо в нея и малко бетон и при натиск тя се огъва. Това е размекването. 25-30% от хората след 80 г. го имат, а 50% от тях са и с
остеопороза. От 60-годишните 5-10% имат рахит, а при 70-годишните – 20-30%.

Меки кости имат и рахитичните деца заради липса на витамин Д. При здрав човек след 40 г. функцията на сърцето и на бъбреците отслабва с 1% годишно. Костите изтъняват също с около 1 %. Това е процесът на стареене, който започва на 40-43 г. С намаляване на
половите хормони той се ускорява, особено след 65 г., а след 75 г. човек навлиза в истинската старост и просто „изсъхва“. Стапят се мазнини, мускули, кожата изтънява, белтъкът в нея намалява. Това се случва и в костите. Като намалеят колагеновите нишки, изчезват и калциевите кристалчета. Друга причина за омекване на костите е отслабването на мускулите.

За да имат здрави кости, мускули и сърце, старите хора трябва да изминават поне 8 км на ден, казва доц. Попиванов. Ходенето не може да се замени с нищо заради свързания с него гравитационен натиск. Костите на хората в Космоса изтъняват с 20% само за 2-3 месеца, въпреки че те всеки ден тренират.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.